Видатки бюджету: що нового передбачили на фінансуванння у 2021 році

15 Вересня 2020, 18:32
1284

Офіційно зареєстрований проєкт закону про державний бюджет 2021 року передбачає видатки бюджету у розмірі 1331 млрд грн, що на 61,7 млрд грн (на 5%) більше ніж плановий показник бюджету минулого року. Зокрема, на 57 млрд грн (5%) зростуть видатки загального фонду та на 4,7 млрд грн (3,6%) - спеціального фонду.

Аналіз видатків у проєкті повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки.

Новий бюджет отримає 46 нових бюджетних програм на загальну суму 21 млрд грн. Найбільші серед них:

Серед бюджетних програм, які вперше фінансуватимуться, найбільшою є «Оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень» – майже чотири з половиною мільярди гривень, щоправда, повністю зі спецфонду.

Уряд оптимістично і завбачливо передбачає проведення вакцинації від COVID-19, запланувавши на це 2,6 млрд грн.

Також передбачаються видатки, пов’язані із перехідним періодом ліквідації районів, які в результаті цьогорічних місцевих виборів будуть укрупнені.

Понад мільярд гривень закладено на виплату за державними деривативами.

Окремою програмою планується фінансувати державні капітальні вкладення на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проєктів (в обсязі 1,1 млрд грн).

Ще один мільярд закладено на бюро економічної безпеки. І стільки ж на заходи з протидій ковіду у школах. 

Збільшення видатків на культуру відбилось і на появі нових бюджетних програм – мільярдний Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення, а також ще по пів мільярда на службу охорони культурної спадщини та окремо на її збереження в заповідниках.

Також планується субвенція на розвиток спортивної інфраструктури – 0,5 млрд грн.

Такі ж суми будуть спрямовані на Фонд розвитку закладів третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг, розпорядником якої буде Мінцифра.

На нову бюджетну програму щодо забезпечення інформаційного суверенітету заплановано 355,41 млн грн, а на забезпечення належних умов в'їзду та виїзду осіб на тимчасово окуповані території України – 267,11 млн грн.

Читайте також: Пріоритети держбюджету-2021: підвищення мінімалки та COVID-вакцинація

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024