Через карантин вихідного дня бари і ресторани можуть недорахуватися 40% виручки – дослідження

11 Листопада 2020, 15:05
1347

У вихідні дні ресторани у середньому заробляють 41% від свого тижневого обороту, бари - 40%,  піцерії і кальянні - 35%, карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виторгу закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж.

Про це свідчать результати дослідження компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster – пише Економічна правда. 

Відповідно до дослідження, на суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари – 40%, піцерії і кальянні – 35%, фастфуд – 31%, кондитерські – 30%. Найменше залежать від вихідних днів кав'ярні та пекарні, але й для них виручка в суботу та неділю становить відчутну частку в тижневому обороті – 27% і 25% відповідно. Карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж. Для ресторанного бізнесу, маржинальність якого не перевищує 20%, це робота в збиток.

«Якщо уряд запровадить карантин вихідного дня, це призведе до збитковості абсолютно всіх ресторанів, а це значить різке скорочення персоналу і масове закриття. Обмеження на роботу після 22:00 підрізало нам близько 15% обороту. Якщо до того ж заборонять роботу на вихідних і в вечір п'ятниці, ми недоотримаємо ще 60% виручки. Крім того, карантин вихідного дня зламає весь виробничий процес. Ресторан - це безперервне виробництво, заготівельний процес іноді займає 2-3 дні. Тобто не ясно, куди подіти заготовки перед вихідними і як потрібно працювати, щоб вранці в понеділок все меню було готове, - зазначив», – заявив власник столичних пабів Денис Жаткін.

«Карантин вихідного дня - це квиток в один кінець для більшості закладів. Маленькі бари не мають такої величезної фінансової подушки, як великі компанії, вони живуть на доходи місяця. Мені дуже дивно спостерігати, як держава допомагає великим компаніям, але повністю ігнорує дрібний бізнес. Повна посадка в вагоні київського експресу - 70 осіб - це більше, ніж у мене в барі, але транспортній галузі можна, а маленькому бару не можна», – вважає власник дніпровського бару Євген Якутін.

Дослідження компанії Poster базується на операційних даних близько 5000 закладів України. Дані містять сукупну неперсоналізовану статистику і взяті за період з 6 січня по 8 листопада.

Читайте також: Уряд відновить програми підтримки бізнесу в умовах карантину, – Шмигаль

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024