На Рожищенщині скасували карантинний режим по золотистій картопляній нематоді

12 Грудня 2020, 10:59
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі 815
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі

На території Рожищенського району скасували карантинний режим по карантинному організму – золотиста картопляна нематода та зупинили дію відповідних обмежень на 338 присадибних ділянках загальною площею 140,88 гектара.

Карантин скасували з 9 грудня. Про це повідомили на сайті Рожищенської райдержадміністрації.

Відповідне розпорядження підписав голова районної державної адміністрації, враховуючи подання Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, подання головного державного фітосанітарного інспектора – начальника управління фітосанітарної безпеки у Волинській області, висновки фітосанітарної експертизи та у зв’язку з відсутністю в результаті обстежень золотистої картопляної нематоди.

Довідково: золотиста картопляна нематода (лат. Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) – вузькоспеціалізований вид, який паразитує на коренях картоплі і томатів, уражує інші рослин з родини пасльонові. В Україну золотиста картопляна нематода була завезена у 1961 році. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Хворі рослини утворюють не чисельні слабкі стебла, які передчасно жовтіють. Бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді зовсім відсутні.

Картопляна нематода значної шкоди завдає на ділянках із скороченою спеціалізованою сівозміною, де картопля вирощується беззмінно або повертається на попереднє місце на другий-третій рік. Втрати врожаю можуть складати 30-80%. Крім прямих втрат, є втрати, що зумовлені забороною або обмеженням перевезення продукції із зон зараження, оскільки картопляна цистоутворююча нематода є об'єктом зовнішнього та внутрішнього карантину (Вікіпедія).

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024