Для лучан хочуть запровадити двоставковий тариф

02 Лютого 2021, 12:25
Для лучан хочуть запровадити двоставковий тариф 809
Для лучан хочуть запровадити двоставковий тариф

На засіданні виконкому Луцької міської ради першим розглянули питання «Про встановлення скоригованих тарифів на теплову енергію та послуги, що надаються ДКП «Луцьктепло».

Директор департаменту економічної політики Борис Смаль зауважив, що зараз дуже непроста ситуація із тарифами. Вони постійно зростають. Аби зменшити навантаження на сімейний бюджет луцьких родин при оплаті за опалення та гаряче водопостачання, пропонують впровадити двоставковий тариф. Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Як стверджують у Луцькраді, це дає можливість зменшити розмір платежів під час опалювального періоду і частину їх сплачувати у міжопалювальний період. Крім того, це дасть можливість отримувати обігові кошти підприємству ДКП «Луцьктепло» влітку, які використовуватимуть на проведення ремонтних робіт та підготовки до нового опалювального сезону.

Борис Смаль додав, що отримувачі субсидій їх матимуть й надалі.

Також він наголосив, що відбудеться підвищення вартості послуги теплопостачання на 2% для населення через зростання вартості газу, його транспортування та здорожчання електроенергії, а це орієнтовно на 50 гривень більше для двокімнатної квартири.

Тарифи встановлюються на період з 1 лютого по 30 вересня 2021 року та застосовуються за умови переходу на нові договори про надання комунальних послуг, згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII.

«Двоставкові тарифи є й у інших містах України, – розповів директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський – При одноставковому тарифі власник квартири площею у 60 м. кв. у січні орієнтовно платить 2300 гривень, то при двоставковому платитиме 1800 гривень. Різницю у 500 гривень він платитиме у міжсезоння. Для громадян це суттєве фінансове розвантаження», – додав він.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що прийняли звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, НКРЕКП про необхідність функціональних змін на ринку енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики та погіршення рівня життя громадян України. Цим документом вимагають від влади термінових дій для нормалізації ситуації.

За його словами, Уряд повідомляє про зниження ціни на газ для населення до 6,99 гривень за м3. Однак така ціна є дійсною лише для тих, хто має індивідуальне опалення й газу, який використовується для приготування їжі. Для підприємств теплокомуненерго, а відповідно й для усіх, хто має централізоване опалення, ціна є орієнтовно в 1,5 рази вищою, ніж була в попередніх тарифах. Також значно зросла вартість послуги з транспортування та розподілу природнього газу, вартість електроенергії.

Ігор Поліщук розповів, що Асоціація міст України проводила перемовини з урядом щодо можливості закупівлі для теплокомуненерго, а відповідно й усіх споживачів, що мають централізоване опалення, газу за фіксованою прийнятною ціною, реструктуризації боргів підприємств теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз України» та створення передумов для нормальної, стабільної роботи вказаних підприємств. Однак позиція Прем'єр-міністра полягає в тому, що теплокомуенерго мають купляти газ за завищеними ринковими цінами й ні на жодні серйозні поступки для громадян та юридичних осіб, що мають централізоване опалення, уряд йти не буде.

Луцький міський голова наголосив, що уряд фактично розділив усіх споживачів на дві категорії – тих, хто має індивідуальне опалення й купляє газ за зниженою фіксованою ціною, та тих, хто має централізоване опалення й купляє газ за завищеною ринковою ціною.

Він переконаний, що така ситуація порушує права громадян та створює передумови для суттєвого погіршення у діяльності теплокомуненерго, а в окремих випадках і фактичного припинення діяльності таких підприємств.

Читайте такожУ Ігоря Поліщука – новий помічник

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024