«Ліси через полювання на бурштин перетворилися на пустелі», – Зеленський

17 Березня 2021, 17:42
Наслідки незаконного видобутку бурштину поблизу селища Клесів, Сарненського району Рівненщини 1874 Джерело: https://4vlada.com/index.php/
Наслідки незаконного видобутку бурштину поблизу селища Клесів, Сарненського району Рівненщини

Президент Володимир Зеленський вважає недостатньою інформацію щодо покарання за резонансні злочини з видобутку бурштину та ліквідовані злочинні схеми у сфері вирубки лісу й обігу деревини.

Про це він заявив у відеозверненні, записаному для спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів з питань дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля, повідомляє Район.Сарни з посиланням на пресслужбу глави держави.

Президент нагадав про екологічне лихо від незаконного видобутку бурштину. Вже реалізовано низку кроків щодо легалізації видобутку та притягнення до відповідальності незаконних видобувачів.

«Проте ще недостатньо інформації про покарання за резонансні злочини у цій сфері, передусім – вчинені організованими групами. Хотілося б також почути, що зробили для приведення у придатний стан лісових земель, які в результаті варварського полювання на бурштин перетворилися на пустелі», – додав Володимир Зеленський.

Болючою темою залишається необхідність посилення охорони лісового фонду України. У 2019 році Глава держави підписав закон про заборону здійснення суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону.

«Але громадяни поки що не отримали належної інформації про ліквідовані злочинні схеми у сфері обігу деревини, зокрема й посадки чиновників, причетних до них. Слабкою є й протидія контрабандному переміщенню деревини через митний кордон України», – наголосив він.

Крім того, він акцентував на зоні відчуження довкола Чорнобильської АЕС, де 30 років триває безпрецедентний процес самовідновлення природних комплексів, притаманних цій території в минулому, без втручання людини.

«Масштаби та суспільна небезпека екологічної злочинності вимагають від правоохоронних та інших державних органів роботи на 200 відсотків своїх можливостей. Посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля повинно бути одним із основних пріоритетів кримінальної політики», – наголосив президент.

Читайте також: Чотири бурштинові ділянки на Сарненщині «пішли з молотка»

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024