Доходи та видатки: волинські депутати затвердили звіт обласного бюджету 2020 року

24 Квітня 2021, 09:44
1321

Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2020 рік, підтримавши відповідний проєкт рішення. 

Про це за підсумками сесії у середу, 21 квітня, повідомили у пресслужбі Волинської обласної ради. 

У 2020  році доходи обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів становили 3 млрд 207 млн грн. Це на 3 млн 122 тис. грн менше від показників 2019 року.  Без врахування міжбюджетних трансфертів до загального і спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік надійшло в цілому 870,3 млн грн власних доходів, або 96,1% до запланованого. Не доотримано 30,8 млн гривень. Серед причин називають дії карантинних заходів та обмеження економічної активності суб’єктів господарювання, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби.   

Основним бюджетоутворюючим джерелом доходів загального фонду обласного бюджету у 2020 році були надходження від податку на доходи фізичних осіб. У структурі власних доходів  ця сума сягає 87,2 %. Доходи спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік (без врахування міжбюджетних трансфертів) становлять 76,9 млн грн. Основними джерелами доходів спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік були власні надходження бюджетних установ, що фінансуються з обласного бюджету та надходження екологічного податку. 

Фінансування видатків обласного бюджету за рахунок власних джерел та отриманих трансфертів з державного бюджету торік провели на рівні 91,8% до встановлених бюджетних призначень з врахуванням внесених змін. Затвердження звіту про виконання обласного бюджету є обов'язковою передумовою перед внесенням змін до головного кошторису у зв'язку з розподілом вільних залишків. 

На засіданні депутати проголосували за основу за проєкт рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 11 лютого 2021 року № 4/14 «Про обласний бюджет на 2021 рік». В цілому прийняли зміни до бюджету з пропозиціями постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. 

Раніше депутати пропонують додати 550 тис. грн для Волинського обласного краєзнавчого музею. Ці кошти потрібні для виготовлення проєктно-кошторисної документації реставрації Олицького замку та здійснення охорони цієї великої історичної пам'ятки. 

Пропонують зменшити видатки департаменту фінансів ОДА на 200 тис. грн. Йдеться про субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам. Ці кошти, на думку депутатів, варто спрямувати на виконання програми «Власний дім». Ще 300 тис. грн на цю ж програму пропонується виділити за рахунок зменшення видатків на реалізацію аграрних програм. Також пропонується передбачити майже 43,5 тис. грн для погашення кредиторської заборгованості Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир». 

У депутатів є своє бачення і щодо розподілу залишку освітньої субвенції. Пропонується зняти видатки на  проведення протипожежних заходів у двох закладах профтехосвіти: у ПТУ № 22 смт Луків та в ДНЗ «Нововолинський центр професійно-технічної освіти». Орест Маховський зауважив, що заклади фінансують з обласного бюджету, але не належать до обласної комунальної власності. Депутати хочуть побувати в обох училищах і оглянути майнові комплекси, після цього визначитися з видатками на протипожежні заходи для них. 

Голова бюджетної комісії повідомив, що видатків потребує Затурцівська спеціальна школа «Центр освіти» Волинської обласної ради. Пропонується виділити цьому закладу майже 2,7 млн грн. Щобільше, на сесію виноситься питання «Про реорганізацію Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату», яке передбачає приєднання цього закладу до Затурцівського.

Більше про це читайте: Затурцівській спеціалізованій школі виділять 2,7 мільйона гривень

2,5 млн грн із залишку освітньої субвенції депутати пропонують виділити Нововолинському науковому ліцею Волинської обласної ради. Ці кошти потрібні для погашення кредиторської заборгованості, на капітальний ремонт санвузлів та придбання інвентарю. 

Також пропонують здійснити перерозподіл видатків у сфері охорони здоров'я. 850 тис. грн пропонують виділити на встановлення блискавкового захисту на об'єктах КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради. 4 млн грн – на ремонт 1 та 3 поверхів неонатального корпусу колишньої обласної дитячої лікарні. 100 тис. грн планують спрямувати на облаштування палат для психічнохворих пацієнтів, яких перевезуть з Олицького замку. 1,1 млн грн виділять КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Волинської обласної ради для встановлення протипожежної сигналізації та на облаштування палат для психічнохворих пацієнтів. 200 тис. грн пропонується передбачити КП «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» Волинської обласної ради на проведення зубопротезування ветеранам. 300 тис. грн пропонується скерувати КП «Ковельська поліклініка» Волинської обласної ради на оновлення рентгенапарату. 

Також депутати пропонують зняти понад 6,7 млн грн з розпорядника коштів департаменту соцзахисту ОДА, в зв'язку з тим, що з 1 липня 2021 року буде припинено діяльність КУ «Центр по здійсненню соціальних виплат». Ці кошти передадуть в розпорядження обласної ради, яка збільшить виконавчий апарат, в структурі якого виконуватимуться функції Центру.

Понад 167 тис. грн пропонують виділити Волинському обласному центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» на виконання регіональних програм. 

Рішенням про внесення змін до бюджету також передбачено коригування доходів та видатків обласного бюджету, які були враховані у розпорядженнях голови ОДА за попередніми погодженнями з бюджетною комісією обласної ради. Крім цього, прописали пункт посилення контролю обласної ради за веденням фінансово-економічної діяльності в підприємствах та установах обласної комунальної власності.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024