Продаж нерухомості окремо від ділянки: чи законно?

29 Серпня 2021, 18:00
Продаж нерухомості 1202
Продаж нерухомості

Передача у власність нерухомості окремо від ділянки не має законних підстав.
Про це повідомив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій.
«Згідно із висновком Верховного Суду України продаж нерухомості окремо від ділянки не мав законних підстав, адже:

  • відповідно до статті 377 Цивільного Кодексу особа, яка набула право власності на будівлю, автоматично отримує право власності й на земельну ділянку під нею;
  • згідно зі статтею 120 Земельного Кодексу до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення», - зазначив Юрій Тацій. 

За його словами, продаж нерухомості окремо від землі – досить поширена шахрайська схема. Незважаючи на законодавчу заборону, така неприємність може статися з кожним. 
«Тож під час придбання будь-яких споруд та будинків не зайвим буде перевірити інформацію про власника ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно або замовити витяг з Державного земельного кадастру. У разі відсутності в обох реєстрах вимагайте у продавця внесення земельної ділянки у ці бази даних», - підкреслив Юрій Тацій. 

Читайте також: Розповіли, як проектувати прибудинкову територію

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024