100 днів земельної реформи: яка середня ціна за землю на Волині

13 Жовтня 2021, 11:40
Земельна реформа 4984
Земельна реформа

Перші 100 днів земельної реформи на Волині пройшли доволі спокійно і без великого ажіотажу. 

Оформляли угоди переважно ті люди, яким необхідно було у швидкі терміни отримати гроші та узаконити землю. Про це журналістка Бізнес.Район дізналася на брифінгу Волинської облдержадміністрації.

У Луцькому районі посвідчили 466 угод земельної ділянки, у Ковельському – 140, у Камінь-Каширському – 8, у Володимир-Волинському – 53. Середня ціна, яка склалася сьогодні по області – 27 тисяч гривень за гектар. У центрі міст ціна значно більша, ніж на околицях.

«Земельна реформа показала, що люди наші не були готові до того, до чого вже звикло європейське суспільство – ряд великих перевірок від нотаріуса. І власники, і орендарі, і покупці зараз з розумінням ставляться до угод, аби вони були безспірними», – повідомила голова відділення нотаріальної палати у Волинській області Надія Кузьміч.

Вкотре нагадали, що потрібно оформити земельну ділянку та отримати документи на свою землю. Розповіли також про деякі проблеми з електронним модулем оцінки землі, який часто завищує ціну. Наприклад, пай у Турійську оцінили у три мільйони гривень, за таку ціну його ніхто не купить. Загалом ця система створена для того, щоб будь-яка людина могла оцінити той чи інший земельний наділ.

Протягом трьох тижнів на Волині витяги з нормативно-грошової оцінки не видають. У геокадастрі цю ситуацію пояснюють тим, що їм не виділили кошт на проплату інтернету, тому немає можливості обробляти ці заяви. Надія Кузьміч пояснює, що це може спричинити великий ажіотаж на послуги нотаріусів.

Читайте також: На Волині через земельний скандал зібралися власники, сусіди, орендар, поліція й адвокати

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024