З початку цього року волинські прикоронники затримали 40 нелегальних мігрантів

04 Грудня 2021, 17:01
Нелегали 1411
Нелегали

З початку цього року прикордонники Волинського загону за спробу та незаконний перетин кордону затримали 40 нелегальних мігрантів. 

З них на українсько-польському кордоні – 27 осіб, 13 осіб затримали на кордоні з Білоруссю. Про це виданню Район.Любомль розповіла начальниця прессужби Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

В більшості випадків це поодинокі спроби незаконно перетнути держрубіж. Невеликими групами, до трьох осіб, нелегали намагаються потрапити до країн ЄС. На українсько-білоруському кордоні групи не затримували.

 

В основному громадяни намагаються перетнути кордон у незаконний спосіб самостійно. Однак є випадки, коли їхню нелегальну подорож організовують переправники. Ними можуть бути як громадяни України, так і їхні співвітчизники, які осіли в Україні або тривалий час перебувають в країнах ЄС», – коментує Маргарита Вершиніна.

За спробу або порушення кордону виявлені та затримані особи підлягають адміністративній відповідальності за ст. 204-1 КУпАП. 

З метою встановлення особиї та з’ясування обставин правопорушення, таких осіб можуть затримати терміном до трьох діб з поміщенням до місць тимчасового тримання прикордонного загону.

«Надалі, щодо виявлених мігрантів, які потрапили в Україну після незаконного перетинання кордону з території суміжних держав, вживають заходи по їх передаванню до країни з якої вони прибули в порядку прискореної реадмісії, відповідно до міжнародних угод (Угода між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію та Угода між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб)», – коментує Маргарита Вершиніна.

 

У разі неможливості проведення процедури прискореної реадмісії та у випадках  затримання мігрантів  під час спроби незаконного перетинання кордону, вживають заходів щодо примусового повернення або примусового видворення таких громадян до країни їх походження або третіх країн.

З метою забезпечення рішення про примусове видворення  та здійснення ідентифікації  виявлених нелегальних мігрантів, за рішенням суду можуть затримати на термін до шести місяців з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України.

Заходи ідентифікації та забезпечення мігранта документами, що надають право законно покинути територію України, здійснюють посадові особи ДПСУ шляхом співпраці з дипломатичними та консульськими установами країни походження мігранта.

В порядку примусового видворення, у разі відсутності у мігранта коштів для придбання квитка, для залишення території України, таке придбання здійснюють за кошти державного бюджету.

«Зазвичай, щодо всіх мігрантів, виявлених під час або після незаконного перетинання ДК, приймається рішення про заборону в’їзду в Україну терміном на 3 або 5 років», – коментує Маргарита Вершиніна.

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024