«Пакетик потрібен?»: як у Ратному дотримуються закону про розповсюдження пластикових пакетів

16 Грудня 2021, 15:33
Ратне 1033
Ратне

В Україні вступив у дію закон, який забороняє використання одноразових пластикових пакетів.

На першому етапі з 10 грудня 2021 року заборона стосується безоплатного поширення в закладах торгівлі великих пластикових пакетів, які зараз і так платні, а також обмеження використання надтонких і тонких пакетиків.

З початком дії обмежень поліетиленові пакети як засіб пакування товару повністю не зникнуть. У магазинах можна буде використовувати надтонкі пластикові пакети (товщина стінок до 15 мікрометрів), в які покупці зазвичай набирають овочі та фрукти.

Це означає, що тонкі пакети можна брати для первинного пакування м’яса, риби, сипучих матеріалів та льоду. Однак безплатно набрати моркву чи цукерки в такий пакет не можна.

Журналісти ІА Район.Ратне поцікавилися, як у селищі дотримуються заборони на безоплатне поширення пакетів та пакетиків.

У десяти із дванадцяти відвіданих продуктових магазинів, немає заборони на пакетики, а у двох великих супермаркетах вони є. Там встановлені інформаційні банери із посиланням на закон України та розміщена ціна поліетиленових пакетів із ручками та без.  

Ціни коливаються від 10 копійок до 1 гривні.

Як розповіли кореспонденту ІА Район.Ратне у популярному м'ясному магазині, що поки вони користуються звичайними пакетиками-маєчками, а згодом ту м'ясну продукцію, яку не можна покласти у паперовий пакет, будуть класти у відповідні, й повідомляти покупцям, що вони платні.

До слова, за порушення закону заклади роздрібної торгівлі можуть отримати штраф: від 8,5 до 17 тисяч гривень, Однак невеликим крамницям ці штрафи зменшують вдесятеро.

Зауважимо, що закон передбачає, зокрема, повну відмову від пластикової тари з 22 березня 2022 року.  До того моменту покупці та магазини мають перейти на екологічну альтернативу: паперові пакети, багаторазові торбинки з поліестеру, чи популярні «сумки-шопери», зроблені з тканини.

Детальніше про закон можна почитати ТУТ.

Читайте також: У Ратному встановили головну новорічну ялинку громади

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024