Чому з магазинів зникли термінали

21 Січня 2022, 18:00
РРО 14952
РРО

З першими днями нового року багато покупців виявили не надто приємну новацію – у деяких магазинах зникла можливість розрахуватися карткою або NFC, адже підприємці відмовилися від терміналів. У таких торгових закладах приймають лише готівку.

Така ситуація склалась через обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) підприємцями другої-четвертої груп оподаткування, які проводять готівкові розрахунки, з 1 січня цього року. Журналістка видання Бізнес.Район зясувала, як зміни вплинули на підприємців та покупців.

До слова, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України, реєстратори розрахункових операцій не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Водночас підприємці-платники єдиного податку ІІ-ІV груп повинні зареєструвати РРО чи програмні реєстратори розрахункових операцій у контролюючих органах, аби дотриматися вимог чинного законодавства України.

Поки ж покупцям доводиться змінювати маршрут по магазинах або ж запасатися готівкою. Не для усіх це зручно. Лучанка Єлизавета розповідає, що нововведення уже відчула на собі й вони зовсім не потішили.

«Розчаровує і засмучує, що магазини відмовляються від терміналів. Для мене це дуже зручно, бо рідко маю готівку. З кожним роком її все менше у моєму гаманці, уже навіть за проїзд платимо картками. А з цими відмовами з'являється враження, що наша країна рухається назад. NFC й інші фішки безконтактного розрахунку – все це скоро буде не для нас. Сподіваюся, підприємці переглянуть свої рішення», – розповідає лучанка Єлизавета.

Саме з 1 січня 2022 року закінчився перехідний період і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стало обов’язковим. 

У Головному управлінні Державної податкової служби у Волинській області пояснюють, що не можуть впливати та контролювати використання терміналів суб’єктами господарювання, оскільки це відбувається через співпрацю з банками.

«Чимало господарюючих суб’єктів потребують допомоги у встановленні пропонованого ДПС України програмного РРО. Тому працівники ГУ ДПС у Волинській області допомагають із реєстрацією необхідних документів та консультують щодо роботи в Електронному кабінеті та програмі «ПРРО- Каса». Підсумок першого практикуму – кілька встановлених ПРРО, які від завтра працюватимуть за прямим призначенням. Очевидно, що програмні РРО – прийнятна альтернатива класичній касовій техніці завдяки більш сучасному і зручному формату роботи. Важливо, що вартість програмного РРО та його обслуговування теж суттєво менші, ніж стаціонарний касовий апарат», – зазначає начальниця Головного управління ДПС у Волинській області Світлана Савчук.

Деякі підприємці запевняють, що відсутність терміналів тимчасова. Зокрема кореспондентка видання Бізнес.Район таку відповідь отримала у представників «ПроФотоЦентр Kodak» та «ЛуцькКартон». Там зазначили, що термінали не працюють, оскільки проводять налаштування касових апаратів.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024