Орендодавці «МХП-БАФФАЛО» жодних додаткових податків на землю не платитимуть

14 Лютого 2022, 17:15
Податок на землю 1264
Податок на землю

Товариство з обмеженою відповідальністю «МХП-БАФФАЛО» роз’яснило своїм орендодавцям інформацію з приводу питань щодо нових податків та зборів, які пов’язані із земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Про це Бізнес.Район розповів начальник відділу земельних і майнових відносин ТОВ «МХП-БАФФАЛО» Сергій Москаленко.

ПРО «РЕСУРСНИЙ ЗАКОН 5600» ДОСТУПНОЮ МОВОЮ

«Справді, без нововведень цього року не обійшлось», – пояснив Сергій Москаленко.

З 1 січня набрав чинності славнозвісний «ресурсний закон 5600», який містить значну кількість податкових новацій – як для громадян-власників сільськогосподарських земель, так і для українського бізнесу.

Цим законом Кабінет Міністрів мав на меті «вивести з тіні» ті сільськогосподарські підприємства та господарства, які приховують свої реальні доходи. Адже від цього страждають місцеві бюджети й відповідно сільські території.

Трапляється так, каже начальник відділу земельних і майнових відносин, що, маючи на території громади значні масиви сільськогосподарської землі (як пайової, так і комунальної), з року в рік місцеві бюджети недоотримують з цієї землі податки, а інколи взагалі залишаються без надходжень. Хоча фактично земля перебуває в користуванні сільськогосподарських підприємств.

«Тому законодавці вирішили «вивести на світло» близько 8 мільйонів гектарів земельних ресурсів, що обробляють без оподаткування, «годують світ», але не годують місцеві громади нашої країни, і встановили мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для кожного гектара. «Хто ж платитиме?» – відразу запитаєте ви. Правильна відповідь – платитиме або землекористувач, або власник», – зазначив Сергій Москаленко.

Сергій Москаленко

Читайте також: Рік білого бика: репортаж з ферми, де ростуть символи 2021 року

 

ЯК ЗАКОН ВПЛИНЕ НА СІЛЬСЬКИХ ЖИТЕЛІВ?

На жаль, зауважує керівник відділу,  дехто зіткнеться із неприємностями.

За словами Москаленка, багато селян при розпаюванні колгоспів отримали земельні наділи – паї. А потім здали їх в оренду. Однак передаючи в користування наділ, часто не задумувалися над тим, чи добросовісним є їх орендар, чи всі документи «в порядку». Досить часто аграрії, щоб отримати більше прибутків, не реєстрували договори оренди, або ж реєстрували зі заниженою орендною ставкою (щоб менше оподатковувати).

«Тепер така схема не пройде», – наголосив Москаленко.

Власники земель, у кого не зареєстрована оренда, або ж ті, хто обробляє землю одноосібно, будуть зобов’язані самостійно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

Якщо ж земля в офіційній оренді, таке зобов’язання перейде до орендаря. Ті орендарі, які не сплачували податки або ж занижували їх розмір, доплачуватимуть різницю між МПЗ та сумою сплачених протягом року податків.

СКІЛЬКИ ПЛАТИТИ?

Формальний мінімум, зафіксований у законі, – 4% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. В нашому регіоні це буде не менше 1200-1500 гривень за один гектар. Із 2024 року ставка МПЗ вже становитиме 5% від нормативної оцінки (1500-1700 гривень).

«Як буде надалі? Наразі не зрозуміло. Однак, на зниження ставок, зважаючи на постійний дефіцит бюджетів, надіятись не раджу. Думаю, зростатиме і відсоток встановленого зобов’язання і розмір оцінки землі, яка не мінялась по суті із 2019 року», – пояснив Сергій Москаленко.

Відразу варто наголосити: за городи, присадибні ділянки та дачі платити не треба!

ОРЕНДОДАВЦЯМ ТОВ «МХП-БАФФАЛО» НЕМАЄ ПРО ЩО ТУРБУВАТИСЯ

За словами Сергія Москаленка, орендодавцям підприємства та агрохолдингу МХП в цілому взагалі ні про що турбуватися не потрібно – загальна сума сплачених податків із надлишком покриває мінімальне податкове зобов’язання.

Наприклад, за результатами минулого року в середньому вони сплатили до бюджетів усіх рівнів близько 2600 гривень на кожен гектар орендованої землі, що в сумі становило понад 18 мільйонів гривень.

«Тому ні нам, ні нашим орендодавцям різницю доплачувати не доведеться. Цією перевагою, яку мають наші пайовики, ми пишаємось. Але наша компанія є відкритою і для власників землі, які ще не співпрацювали з МХП, але мають такий намір сьогодні. Тому запрошуємо до оформлення із нами орендних відносин й інших землевласників».

Умови та деталі співпраці можете довідатись у фахівців «МХП-БАФФАЛО» за телефонами:

096 609 32 94, Сергій Москаленко, начальник відділу земельних і майнових відносин

050 44 55 300, Юлія Мартиш, провідний фахівець з питань оренди землі та майна.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024