Фермери просять закрити небо над українськими полями, щоб уникнути світової продовольчої кризи

17 Березня 2022, 10:47
Фермери просять закрити небо над українськими полями 1043
Фермери просять закрити небо над українськими полями

Україна є експортером, а внаслідок військової агресії рф експорт зупинився.

Про це інформує комітет з питань аграрної та земельної політики на сайті Верховної Ради України.

«Ми стабільно входили до п’ятірки провідних світових експортерів зернових та зернобобових, а на початку минулого року навіть посіли друге місце за цим показником. В цілому від поставок зерна з України залежать понад 400 мільйонів людей у світі. Відсутність українського зерна на світових ринках загрожує голодом сотням мільйонів людей в усьому світі.

Ми перші за експортом соняшникової олії та шроту. Згідно даними аналітичної служби Всеукраїнської аграрної ради світовий експорт соняшникової олії в 2021-2022 маркетинговому році становив 10,9 мільйона тонн, з яких половину – 5,4 мільйона тонн експортувала Україна», – повідомляють на сайті.

Так, за даними Європейської асоціації виробників та переробників рослинних олій та жирів (FEDIOL) переробні підприємства Європи отримують 35-45% олії з України, а доступних запасів у ЄС, за оцінками, вистачить на чотири-шість тижнів.

Згідно прогнозів FEDIOL, ймовірно, після цього періоду відсутність нерафінованої соняшникової олії та обмежені альтернативи призведуть до нестачі рафінованої/бутильованої соняшникової олії на європейському ринку – відчуватиметься до рівня споживача.

В результаті в деяких країнах вже введені обмеження на продаж соняшникової олії, зокрема в Італії та Іспанії.

Наголошують й на тому, що зупинка постачань з України може вдарити і по суміжних галузях в Європі. Так, Іспанія є ключовим виробником кормів в Європі. Половина імпорту зерна в Іспанії припадала на постачання зерна з українських портів. Якщо постачання не відновляться, наслідки відчують всі країни ЄС.

«Саме тому, весь світ має бути зацікавленим у закінченні війни та відновленні експорту з України. Щоб уникнути світової продовольчої кризи, Україні потрібно провести посівну кампанію і налагодити логістичні канали.

Ми сподіваємося на подальшу підтримку наших міжнародних партнерів. Ми вкотре вимагаємо закрити небо над Україною або допомогти нам це зробити самим», – додає на завершення комітет з питань аграрної та земельної політики.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024