Нові заборони куріння: що зміниться

06 Липня 2022, 18:00
Нові заборони щодо куріння 2186
Нові заборони щодо куріння

З 11 липня кафе, бари та інші приміщання ресторанного бізнесу Волині повністю звільняються від диму сигарет для нагрівання (Айкосів, Гло) на рівні зі звичайними сигаретами, а також кальянами та електронними сигаретами. 

На порушників чекають санкції, і навіть наявність попільнички на столі є приводом для накладення штрафу. Для закладів ресторанного господарства – це три тисячі гривень у випадку першого порушення, і 15 000 гривень у разі повторного протягом року.

Зміни набувають чинності відповідно до Закону 1978-ІХ, згідно з яким розширили перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів.

Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держпродспоживслужба. Норми Закону спрямовані на захист громадян від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю сигарет для нагрівання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я будь-який вплив вторинного аерозолю як електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання є шкідливим для здоров’я.

Рестораторів та власників кав'ярень Луцька та Волинської області просять вжити заходів, як-то проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні і текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Крім суб'єктів ресторанного бізнесу обмеження стосуються куріння у лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах; приміщеннях органів влади та самоврядування; на підприємствах, в установах і організаціях; готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях; на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; місцях загального користування житлових будинків; підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб'єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує штраф 1 000 гривень, у разі повторного протягом року порушення — 10 000 гривень. Примітно, що органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях (закладах господарювання) мають розмістити графічний знак про заборону куріння і текст: “Куріння, вживання, використання, тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!”. Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1 000 гривень.

“Абсолютна більшість громадян України підтримують нововведення. Згідно з опитуванням проведеним Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2022 року – 80% українців підтримують заборону куріння сигарет для нагрівання в громадських місцях. При цьому дві третини українців готові проактивно захищати своє право на бездимне повітря” - прокоментував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО “Центр громадянського представництва “Життя”

Разом з цим, внаслідок агресивної реклами сигарет для нагрівання та електронних пристроїв для куріння, вперше з 2006 року поширеність куріння, яка стабільно зменшувалась, різко змінила динаміку і поповзла вгору. У 2022 році порівняно із 2020-м поширеність всіх видів куріння в Україні зросла з 23% до 28%. Що є приводом для посилення антитютюнового законодавства з боку держави, адже 85 тисяч українців щороку помирають від хвороб спричинених курінням.

«Завдяки широкій суспільній підтримці антитютюнових заходів в Україні відзначається високий рівень дотримання бездимного законодавства. Держпродспоживслужба готова реагувати на скарги споживачів щодо випадків куріння чи вживання у заборонених місцях тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, а тепер і пристроїв для нагрівання тютюну», — наголошує Юрій Сахно, головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби України.

Фахівець Держпродспоживслужби також зазначає, що скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб, навіть з мобільного телефону.

Зауважимо, що за куріння у заборонених законом місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024