Оцінки в чеських школах і як оцінюють дітей з іншою рідною мовою

16 Серпня 2022, 18:00
Оцінки в чеських школах 3933
Оцінки в чеських школах

Кожен день наближає кінець літа та початок навчального року. Сьогодні зупинимося на темі про оцінки в чеських школах.

Текст підготували журналісти чеського інформаційного ресурсу ProUkraїnu – партнера Район.in.ua.

Як зазначає організація МЕТА, як і в Україні, оцінки в чеських школах за окремі обов’язкові та факультативні предмети, школяр (ка) отримує впродовж усього навчального року та занотовує до шкільного щоденника.

Оцінки в чеських школах

Як і в Україні, в чеських школах, учень отримує табель успішності в середині та наприкінці навчального року.

Чеські оцінки та їхнє значення:

1 – відмінно;

2 – дуже добре;

3 – добре;

4 – достатньо;

5 – недостатньо.

Як оцінюють дітей з іншою рідною мовою

Оцінюючи учнів з іншою рідною мовою, школа повинна враховувати їхній мовний рівень із будь-якого предмета. Так рекомендується розробити «План педагогічної підтримки» або «індивідуальний освітній план», на основі якого учень (ця) поступово інтегрується в навчання та де вказано, як та за що його/її оцінюють. 

У цьому плані визначають освітні цілі й шляхи їхнього виконання. Також вказується, з чим учень (ця) має орієнтовно впоратися з певного предмета та за який термін, а відтак відповідно оцінюють.

Для новоприбулих дітей з іншою рідною мовою не можна використовувати оцінювання, однакове для всіх учнів та учениць класу. Школа також може скористатися можливістю не оцінювати учня у першому півріччі.

Окремо оцінюють і поведінку

Крім того, у школі та на шкільних заходах також оцінюється поведінка учня. У табелі діти можуть отримати такі оцінки:

1 – дуже добре (очікується, що школяра (ку) будуть оцінювати саме так упродовж усього навчання);

2 – задовільно (така оцінка свідчить про порушення шкільних правил та погану поведінку. Такій оцінці передує "Зауваження класного керівника», «Догана класного керівника» та «Догана директора школи»);

3 – незадовільно (учень грубо та неодноразово порушує правила поведінки та шкільні правила).

Повторення класу

Батьки зобов’язані регулярно перевіряти успішність дітей. Якщо учень або учениця отримує у табелі з усіх предметів оцінки від 1 до 4, це означає, що він/вона закінчив/ла певний клас. Якщо у табелі за друге півріччя є хоча б з одного предмету оцінка «5 – недостатньо», це означає, що дитині доведеться залишитися в цьому класі на другий рік. 

А також вона повинна з певного предмета перездати іспит. Іспит також складають учні, яких наприкінці навчального року не оцінювали. Повторення року можливе тільки один раз в одному класі.

У разі сумніву щодо правильності оцінки наприкінці півріччя або навчального року, законний представник може впродовж трьох робочих днів звернутися до директора або міської адміністрації щодо перегляду оцінки учня.

 

Довідково: ProUkraїnu – це інформаційний ресурс про українців та для українців, які приїхали в Чехію через війну росії проти України. 

 

«Журналісти нашої команди також вимушені були поїхати з України, рятуючись від бомбардувань та жахливих злочинів, які чинить росія у нашій державі. Тому знаємо з власного досвіду, які питання та проблеми чекатимуть українців поза межами домівки, бо пройшли через це самі. Ми вже підготували відповіді на найактуальніші питання, що допоможуть кожному в ухваленні щоденних рішень. Саме на нашому сайті Ви можете дізнатися про своїх друзів, знайомих, сусідів з України, які поділяться своєю історією: історією боротьби, війни чи успіху. Також на Вас чекає безліч корисного аудіо- та відео контенту, що надихатиме. Буде цікаво, ми обіцяємо», — ProUkraїnu.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024