На Волині лісівники разом із екологами обговорили необхідність збільшення заготівлі дров

04 Вересня 2022, 17:43
На Волині лісівники разом із екологами обговорили необхідність збільшення заготівлі дров 845
На Волині лісівники разом із екологами обговорили необхідність збільшення заготівлі дров

За оновленими даними, цьогорічна потреба населення у дровах – 5,5 мільйонів м3

Такі дані Держлісагентство отримало від ОВА. До війни ця цифра була меншою, близько 3 мільйони м3. Про це пише Волинське ОУЛМГ.

Питання забезпечення населення дровами знаходиться на особистому контролі Міністра Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець підкреслив, що, навіть враховуючи високу потребу, дров вистачить всім. Ніхто не буде бездумно вирубувати український ліс.

Потенціальні запаси і можливості лісів великі й повністю не використовуються. Починаючи з 80-х років минулого століття розрахункова лісосіка (науково обґрунтована норма заготівлі деревини в порядку рубок головного користування) повністю не використовується. Обсяги заготівлі деревини в порядку рубок головного користування в Україні сьогодні менше за розрахункову лісосіку на 25%.

Крім того, якщо вчасно не заготовляти стиглі і перестиглі дерева, вони поступово втрачають екологічну якість (менше поглинають СО2) і технічну якість (встихає, хворіє).

“За рахунок невикористаного лісосічного фонду рубок головного користування та зниження повноти насаджень, при якій дозволено проведення проріжувань та прохідних рубок, з 0,9 до 0,7 буде збільшено заготівлю дров по всіх підприємствах Держлісагентства”, – підкреслив Перший заступник Голови Держлісагентства Юрій Сотник

До обговорення долучилися Голова екологічного комітету Верховної Ради Олег Бондаренко, представники Міністерства з питань реінтеграції, Мінрегіону, Міндовкілля, Укрзалізниці, НАК “Нафтогаз”, екологічної інспекції, “Товариство лісівників України”, науковці НУБіП, екологи з WWF-Україна, Всеукраїнської екологічної Ліги, Всесвітнього фонду природи та інші.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024