Волинському бізнесу розповіли, де взяти гроші на експорт

11 Вересня 2022, 14:30
Волинському бізнесу розповіли, де взяти на експорт 708
Волинському бізнесу розповіли, де взяти на експорт

У Луцьку відбувся воркшоп  «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку». 

Подію організували в рамках циклу регіональних дискусій, які проводить Експортно-кредитне агентство – ЕКА за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Співорганізатором заходу  виступила Волинська торгово-промислова палата. Про це повідомляє кореспондентка «Бізнес.Район».

Мета воркшопу – розповісти бізнесу, які програми фінансової підтримки експорту сьогодні діють в Україні та на прикладі підприємств, які вже скористалися новими можливостями, пояснити як ними скористатися. 

Під час заходу, в.о. заступника голови правління Експортно-кредитного агентства – ЕКА Олексій Кушнір  розповів про продукти Експортно-кредитного агентства, які допоможуть бізнесу освоїти міжнародні ринки.

«Основне завдання Експортно-кредитного агентства – спрощення доступу до фінансування. Вісім із десяти  експортерів, які звертались до ЕКА портерубвали саме такої підтримки.  Спільно з банками ми ще наприкінці минулого року вирішили розробити такий фінансовий продукт», – розповів Олексій Кушнір.

Портфельне страхування експортних контрактів

Основна мета – надати банку, який надає кредит на виконання експортного контракту, альтернативне забезпечення – договір страхування експортного кредиту. 

Експортер отримав контракт, але щоб його виконати, йому не вистачає оборотних коштів, тому він звертається в банк. Надає банку для аналізу зовнішньоекономічний контракт, бізнес-план, або обґрунтування, навіщо потрібні ці кошти. 

Обов'язкова умова програми – цільова позика. Банк перевіряє на відповідність умовам програми як контрагента, так і зовнішньоекономічний контракт, і після цього схвалює рішення про видачу фінансування.

Умови фінансування

Максимальна сума кредиту – 85% від суми зовнішньоекономічного контракту. Строк – до 1 року. Програма може бути поєднана  з іншою державною програмою підтримки бізнесу – «Доступні кредити 5-7-9%», завдяки чому позики на виконання експортних контрактів можуть видаватися під суттєво нижчих за ринкові відсоткові ставки.  

Щодо витрат на страхування фінансових зобов'язань за кредитом, то спільно з акціонерами Міністерства економіки було прийняте рішення, що страховий тариф  – 0,5% незалежно від строку кредиту. Такі умови діють упродовж військового часу, плюс два місяці після його закінчення. 

Потрібно звернути увагу, що контракт повинен  відповідати вимогам ст. 8 Закону України «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження». Закон визначає, що підтримкою ЕКА можуть скористатися виключно експортери несировинних товарів.

Заявка через Дія.Бізнес

Заявку на участь у програмі експортер може оформити через портал Дія.Бізнес.  Представник обраного підприємцем банку сконтактує з заявником упродовж 2-3 днів з моменту подачі заявки.

Банки, які долучилися до цієї програми: «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк». Наразі розглядається  можливість співпраці з «Кредобанком», «ТАСКОМБАНК».

«Ми бачимо значне зацікавлення у програмі. У додатку «Дія» уже більше ніж 200 заявок. Звичайно, не всі вони відповідають вимогам цієї програми. Зокрема в частині досвіду експертної діяльності. За умовами програми позику можуть отримати підприємці, які можуть підтвердити наявність валютної виручки за останні 12 місяців», – зазначив Олексій Кушнір.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024