Що таке депозит із захистом від зміни валютного курсу: пояснення Нацбанку

23 Жовтня 2022, 11:20
Що таке депозит із захистом від зміни валютного курсу: пояснення Нацбанку 612
Що таке депозит із захистом від зміни валютного курсу: пояснення Нацбанку

З 21 жовтня НБУ разом із банками запровадив додатковий інструмент для збереження гривневих заощаджень населення – депозит із захистом від зміни валютного курсу.

Такий інструмент є новинкою, тож не дивно, що його поява викликала багато запитань. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

НБУ підготував відповіді на найпоширеніші з них.

В чому головна відмінність такого депозиту

По закінченню строку депозиту (щонайменше за 6 місяців), крім початкової суми та невеличкого процента, вкладник отримає відсоткову винагороду, пропорційну зміні офіційного курсу гривні до долара США за період дії депозиту, якщо така зміна відбудеться.

Фактично це те ж саме, що придбати зараз валюту за офіційним курсом НБУ, покласти її на рахунок у банку та продати за пів року за актуальним на той момент курсом НБУ.

Тобто такий депозит є скоріше інструментом для страхування заощаджень від ризику курсового знецінення, ніж для примноження заощаджень.

– Чи отримаю я свої заощадження в доларі по завершенню такого депозиту?

– Ви отримаєте не валютні, а гривневі кошти, перераховані за офіційним курсом на момент завершення строку депозиту. Тобто у разі, якщо гривня послабиться, сума вашого заощадження збільшиться на зміну офіційного курсу гривні.

– Чи правда, що тепер усі валютні депозити будуть видаватися в гривні?

– Ні. Валютні депозити повертатимуться банками у валюті.

Умови за вашими валютними депозитами не можуть бути змінені – вони захищені законом.

Отже, запровадження цього продукту жодним чином не змінює правила для інших депозитів. НБУ лише надав додаткову можливість захистити гривневі заощадження, розширивши лінійку наявних інструментів.

– Який сенс відкривати такий депозит, якщо можна просто купити валюту, у тому числі онлайн (із розміщенням на депозит від трьох місяців)?

– Дійсно, як і раніше, ви можете конвертувати гривневі кошти у валютний депозит від трьох місяців і отримати кошти у іноземній валюті після завершення його терміну. Новий депозит – це альтернативна опція, яку використовуватимуть ті люди, кому цікаві особливості саме цього депозиту.

Це відсутність обмежень за сумою вкладу, тоді як купівля валюти з розміщенням на депозиті наразі обмежена сумою в 100 тисяч гривень на місяць (в еквіваленті).

Також курс за новим депозитом прив’язаний саме до офіційного курсу (зараз 36,6 UAH/USD), водночас більшість банків пропонують купити валюту онлайн під депозит за курсом 37,5-38,5 UAH/USD, а готівкову валюту – дорожче.

– Чи може НБУ навмисно занижувати курс для того, щоб заробити на громадянах?

– Ні.

По-перше, у своїй політиці НБУ керується принципами прозорості й підзвітності. Офіційний курс, який встановлює НБУ, не може ігнорувати об'єктивні обставини, які впливають на економіку. Саме через такі обставини ми скоригували курс у липні.

По-друге, одержання прибутку не є метою діяльності НБУ. Центробанк передусім піклується про збереження купівельної спроможності національної валюти. У випадку з новим депозитом саме НБУ бере на себе валютний ризик.

Спрогнозувати, яким буде офіційний курс за пів року, неможливо. Причина – надвисокий рівень невизначеності, пов'язаний із війною. Курс гривні може як зміцнюватися, так і знецінюватися – це залежатиме від багатьох факторів. Серед них: ритмічність та обсяги надходження міжнародної допомоги, динаміка експорту та імпорту, військова ситуація тощо.

Але завдяки цьому депозиту українці зможуть захистити заощадження від зміни курсу.

– Як таке нововведення допоможе економіці?

– Це має сприяти зменшенню тиску на курс на готівковому валютному ринку, оскільки новий депозит стане додатковою альтернативою купівлі готівкової іноземної валюти, а отже зменшить попит на неї.

– Чи в усіх банках доступний цей депозит?

– Наразі таку опцію запровадили найбільші банки – ПриватБанк і Ощадбанк. Але ми сподіваємося, що до них незабаром приєднаються й інші банки.

Про плани впроваджувати новий продукт ви можете запитати безпосередньо у вашого банку.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024