У «Закарпаттяобленерго» пояснили, чому у ваших сусідів є світло, а у вас ні

29 Листопада 2022, 14:27
На фото: генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак. 822
На фото: генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

Схеми електроенергії розроблялися так, аби забезпечити роботу критичної інфраструктури: лікарень, водоканалів, залізниці, військових об’єктів — для них електроенергія подається першочергово. Під час розбудови мікрорайонів разом з ними до схем потрапляли певні квартали чи вулиці — тут можуть жити споживачі, яким також не відмикають електроенергію. 

Про це розповів генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

За словами очільника, схеми електроенергії побудовані і розроблені в мирний час, і не адаптовані під воєнний. Споживачів, яким пощастило потрапити у їхнє число, Білак закликає економити електроенергію, адже чим більше знизять вони споживання, тим більше потужності вистачить для інших.

«Якщо енергетики не дотримуються доведених обмежень, застосовують Спеціальні графіки аварійних відключень, на те, щоб їх застосувати, мають 3 хвилини, і тоді відключають цілі райони. Наприклад, нещодавно так відімкнули повністю Рахівщину і Тячівщину», – наголосив Олександр Білак.

Наразі ж дефіцит потужності електроенергії, доведений Закарпаттю, перевищує 50%, у пікові навантаження – понад 70 %. Білак запевнив, що те обладнання, яке було зруйновано ракетними обстрілами, цілодобово відновлюється, але на це потрібно багато часу і значні зусилля.

«Дефіцит потужності з електроенергії для Закарпатської області на сьогодні, 28 листопада, на рівні 200 мВт, а це всього 50 % від потреби. Торік в аналогічний час потреби області сягали 400 мВт, а в години пік ще більше», — сказав гендиректор ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

Він також зауважив, що доводиться вимикати половину області, а в години пік – і до 70 % області. При цьому енергетикам необхідно буквально за лічені хвилини ухвалювати рішення для того, щоб балансувати систему.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024