В Україні оновили правила рибальства

25 Грудня 2022, 11:14
В Україні оновили правила рибальства 2684
В Україні оновили правила рибальства

У грудні 2022 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства» від 19.09.2022 № 700.

Про це інформує пресслужба Рибоохоронного патруля Волині.

Нові правила рибальства пройшли довгі обговорення та відповідають  вимогам сьогодення. У законі вдосконалили правове регулювання любительського, спортивного рибальства і підводного полювання.

Серед основних змін:

  • Нові правила поширюються на водні об'єкти в межах природно-заповідного фонду, де любительське і спортивне рибальство не суперечить режиму територій та об'єктів пзф.
  • Добова норма вилову на одного рибалку складає 3 кілограми риби та 1 трофей.
  • Під час здійснення любительського рибальства рибалки зобов’язані мати при собі засіб для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів;
  • Забороняється вилов риби гачковими, у тому числі нахлистовими, донними, поплавковими, зимовими вудками, жерлицями (кружками) та спінінгами всіх видів з використанням штучної або природної принади у разі, якщо загальна кількість гачків перевищує сім одиниць на одного рибалку;
  • У період нересту поза межами нерестовищ дозволяється вилов риби з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега;
  • Нерест щуки у всіх водних об’єктах Волинської області встановлено з 15 лютого до 31 березня.
  • Проведення офіційних спортивних заходів згідно з відповідними календарними планами фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, під час яких здійснюється вилов риби, узгоджується їхніми організаторами з місцевими державними адміністраціями на підставі згоди органу рибоохорони, в районі діяльності якого проводяться такі заходи.
  • Забороняється здійснювати підводне полювання у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду.
  • Місце проведення підводного полювання має бути позначено на поверхні сигнальним прапорцем. У разі проведення підводного полювання з використанням судна на ньому також встановлюється сигнальний прапорець.
  • Під час підводного полювання забороняється використовувати та знаходитися з підводною рушницею у зарядженому стані ближче ніж за 50 метрів від лінії берега в місцях громадського відпочинку та інших місцях скупчення людей.
  • Забороняється здійснення самовільного вселення, переселення, акліматизації (реакліматизації) водних біоресурсів, без отримання дозволів та погоджень на проведення таких робіт відповідно до законодавства.
  • Мінімально дозволені розміри водних біоресурсів змінилися для: лящ (був 32 см/ став 30 см), сазан (був 35 см/ став 30 см), сом європейський (був 70 см/став 80 см), щука (була 35 см/стала 50 см).

Волинський рибоохоронний патруль закликає рибалок перед риболовлею ознайомитися з новими правилами рибальства, адже незнання законодавства не звільняє від відповідальності.

«Закликаємо громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 360 78 40», – наголошують в рибпатрулі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024