Понад мільйон метрів кубічних деревини заготовили Волинські держлісгоспи

03 Січня 2023, 12:13
Заготівля дров 1410
Заготівля дров

Цього року держлісгоспи Волині заготовили 1,1 мільйона м3 деревини.

Традиційно лісоматеріали реалізовувалися через аукціони. Споживачі – приватні підприємства – придбали 554,6 тис. м3. На власних лісокомплексах держлісгоспи переробили 289,6 тис. м3. Значні об’єми цього року були спрямовані на потреби оборони. Про це пише Волинське ОУЛМГ.

З самого початку війни лісівники області першочергово забезпечують ресурсом Збройні сили. За рік на потреби військових та територіальних органів оборони спрямували:

  • лісоматеріалів – 10,7 тис. м3
  • пиломатеріалів – 1,5 тис. м3
  • дров’яної деревини – 3,4 тис. м3

Загальна сума – 24 мільйони гривень.

Наша область не лишилася осторонь проблем регіонів, понищених війною. Відповідно до програми Уряду, якою передбачено забезпечити твердим паливом мешканців постраждалих територій, волинські держлісгоспи відправили на Миколаївщину 13,4 тис. куб. м дров’яної деревини, - йдеться в повідомленні.

Лісосировину та дров’яний ресурс у необхідних об’ємах відправляли також у Харківську, Донецьку, Запорізьку, Дніпропетровську області. Загалом на 7,2 мільйона гривень.

На Волині активно включилися у роботу, коли запрацював сайт ДроваЄ. Волинські держлісгоспи не лише одразу забезпечили для продажу необхідну кількість ресурсу, а й налагодили доставку дров за адресою.

Через сайт ДроваЄ виконали 65 заявок споживачів.

Традиційно продавали тверде паливом населенню та соціальним закладам і бюджетним установам. На ці потреби вже спрямовано 92,6 тис. куб м, що на 26,1 тис. куб м більше, ніж у 2021 році.

У держлісгоспах дбають, щоб постійно були необхідні запаси дров. Їх зараз є на складах 46,7 тис. куб. м, в тому числі 4,9 тис. м3 дров колотих. Дефіциту немає.

Деревні ресурси у час війни мають особливо стратегічне значення для країни. Це стимулює шукати максимально дієві підходи до раціонального використання. У держлісгоспах всі відходи від лісопиляння перебиваються на тріску технологічну та паливну. Як і відходи від лісозаготівлі безпосередньо на ділянці. Загалом у держлісгоспах області виготовили та реалізували 18,6 тис. м3 тріски та 57,6 тис. м3 тирси.

Усі приміщення підприємств також обігріваються твердопаливними котлами. Це дає можливість економити енергетичні ресурси держави.

Попри складні умови та нестабільність на ринку деревини, не припинилася робота із будівництва лісових доріг. Які мають і виробниче, і соціальне значення. Також значно полегшують роботу військових та прикордонників.

За цей рік збудували 56,5 км земляного полотна та 67,2 км облаштували твердим покриттям

У належному стані підтримуються 700 км доріг, збудованих лісівниками Волині раніше.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024