Результати роботи переробки та зберігання лісового насіння показали лісівники Рівненщини
Сучасний комплекс із переробки та зберігання лісового насіння ще в 2019 році обладнали лісівники Рівненщини на базі Соснівського лісництва філії «Соснівське лісове господарство» ДП «Ліси України».
Тут уже перероблено тонни шишок (за сезон в середньому - 25 тонн), з насіння яких виростили мільйони сіянців. Вони підростають у місцевих лісах. Про це пише Поліський лісовий офіс
Насіння, отримане в результаті такої обробки, — найвищої якості. Сам процес досить тривалий і вимагає ретельності. Шишка, зібрана із плюсових дерев, спочатку потрапляє у сушильну шафу, відсортовується. Тоді проходить обробку в спеціальних барабанах, обезкрилюється. І лише потім розпочинається процес відбирання та відсортовування.
«Насіння, що пройшло всі етапи обробки та відбору, зберігається в холодильних камерах — їх тут обладнано дві.Такий механізм переробки шишки значно спрощує сам процес його отримання і дає в результаті відповідну якість», - розповідає директор філії «Соснівське лісове господарство» Олександр Прохор.
Наступний етап — вирощення стійких до життя в природі сіянців. В цьому напрямку важливий стан догляду за ними на розсадниках.
«Кожен із вас, — наголошує керівникам філій директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко, — має дати собі відповідь, чи достатньо уваги приділяє догляду за клоновими плантаціями, якості збору насіння. Якщо ні, переглянути підходи. За потреби — запланувати створення нових лісонасінневих ділянок. І головне — контроль за процесом збору шишок та жолудя. Це перш за все ваша відповідальність. І в результаті — якість лісу, який залишаєте наступним поколінням. Це потім ваша репутація, згадка про роботу загалом».
Довідково. Щороку лісові господарства Поліського офісу заготовляють близько 200 тонн шишок, після переробки яких отримують понад 2 т насіння. З них вирощують близько 12 млн штук сіянців
В основному — сосни звичайної, яка є головною лісоутворюючою породою. У менших кількостях - ялини звичайної, модрини європейської.
Переробляють усю шишку на власних шишкосушарнях.