«Бізнес повинен працювати в рівних умовах», – директор БЕБ Вадим Мельник у Луцьку

22 Березня 2023, 23:44
«Бізнес повинен працювати в рівних умовах», – директор БЕБ Вадим Мельник у Луцьку 1532
«Бізнес повинен працювати в рівних умовах», – директор БЕБ Вадим Мельник у Луцьку

За два місяці цього року понад 600 мільйонів гривень відшкодували до бюджету завдяки діяльності Бюро економічної безпеки.

Про це розповів у Волинській обласній раді 22 березня директор БЕБ Вадим Мельник на зустрічі зі ЗМІ, представниками силових структур, місцевого самоврядування, бізнесу та громадських організацій області – повідомляє Район.in.ua.

На початку Вадим Мельник розповів, що таке Бюро економічної безпеки і наскільки його діяльність важлива для економіки держави.

Які функції виконує Бюро економічної безпеки

Бюро економічної безпеки відрізняє від інших правоохоронних органів ризикоорієнтований підхід. Дотепер в Україні не було аналітиків з таким рівнем доступу до баз даних. Тож пріоритет діяльності БЕБ – саме на аналітичну складову. Як розповів журналістам Вадим Мельник, бізнесу сьогодні заважає працювати багато факторів і їх має встановлювати аналітика.

«БЕБ має бути аналітичним органом. Аналітики БЕБ зобов’язані виявити ризики і вжити заходів щодо їх усунення. Це чинні матеріали щодо усунення кримінальних проявів на економічному фронті, на ринках України, чи це пропозиції до змін в законодавстві тощо. Так само БЕБ має право спрямовувати різні пропозиції щодо покращення роботи по усуненню різних негативних факторів в роботі різних державних органів, що впливають на роботу бізнесу.

Наприклад, блокування податкових накладних. Як відбувається блокування? Є критерії, і якщо бізнес під них підпадає, його податкові накладні блокують. Це означає зупинку роботи підприємства. ДПС поки що не може діяти в інший спосіб. Тож БЕБ разом з ДПС та іншими організаціями вивчають ситуацію, як уникнути цих безпідставних блокувань», – зазначив Вадим Мельник.

Ризикоорієнтований підхід Бюро економічної безпеки визначає, що спеціалісти беруть в роботу тільки ті підприємства, які не відповідають певним критеріям. Щоб бізнес був законослухняним і у всіх були рівні умови ведення діяльності:

«Особливість в тому, що ми з бізнес-спільнотою визначились, що запускаємо спільну роботу з опрацювання ризиків, які присутні в певних галузях економіки. Тобто ми хочемо визначити так звані рамки для бізнесу.  Вийшов за них – будеш покараний. Це фішка БЕБ, це прописано в законі і ми це будемо робити.

Бізнесу це вигідно, він це має зрозуміти. Ми маємо стати партнерами і разом зробити сильну економіку. Наше завдання – щоб весь бізнес працював у рівних умовах. Якщо ти справді сумлінний працівник, але помилився, ми даємо змогу виправитись», – розповів директор БЕБ.

Таких фактів, за словами Вадима Мельника, вже дуже багато. Наприклад, ознаки розкрадання державних коштів через тендерні процедури. Спеціалісти БЕБ це все бачать, аналізують і надсилають організаторам торгів листи з попередженнями. Часто у відповідь їм дякують за допомогу.

Якщо детективи зайшли на обшук, то вони арештовують лише частину ресурсів. Підприємство може далі працювати, платити зарплати. Раніше такого не було.

Пріоритети діяльності та результати роботи Бюро економічної безпеки

Розповів Вадим Мельник і про три пріоритети діяльності БЕБ. Це, за його словами:

  • недопущення розкрадання бюджетних коштів, особливо під час війни;
  • блокування активів країни-агресора. За рахунок цього бізнесу Україна має відшкодовувати збитки, які завдає ворог;
  • наповнення бюджету. Це унеможливлення використання схем щодо відхилення від сплати податків. У тому числі це стосується і підакцизної групи товарів.

«Бізнес від нас має отримати чіткий сигнал – не виходите за рамки, ніхто вас не чіпає», – окремо наголосив директор БЕБ.

За його словами, за рік і чотири місяці роботи Бюро має й певні досягнення.

«БЕБ зробило свій внесок в економічну безпеку в сумі 60 мільярдів гривень. Це близько 7 мільярдів гривень, де аналітики упередили скоєння злочинів і втрати бюджету.  На понад 40 мільярдів гривень арештували активів країни-агресора.

Що стосується кримінальних проваджень. Ми ставимо на меті не тільки покарати, а й відшкодувати збитки. Ми вибудували таку систему роботи, яка допомогла нам показати позитивну динаміку. З кожним днем показники нашої роботи покращуються. За два місяці цього року понад 600 мільйонів гривень відшкодували до бюджету «живими» коштами», – зазначив Вадим Мельник.

Опісля, на зустрічі з представниками волинського бізнесу, директор БЕБ презентував «Проєкт регіонального плану боротьби з тіньовою економікою», який передбачає дії та заходи, спрямовані на зниження масштабів контрабанди, ухилення від декларування доходів та фактів шахрайства з ПДВ. Всі зацікавлені могли поставити свої питання та обговорити їх.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024