Як волинянам безплатно отримати ваучер на навчання

18 Червня 2023, 15:26
Як волинянам безплатно отримати ваучер для навчання 676
Як волинянам безплатно отримати ваучер для навчання

Понад 100 волинян вже звернулися у Волинський обласний центр зайнятості, аби отримати ваучер для навчання.

Про це повідомила директорка центру Алла Куцин під час пресконференції у Волинській ОВА.

 «Станом на 15 червня, Волинський обласний центр зайнятості видав 106 освітніх ваучерів. Найбільша кількість звернень була у Ковельській (34 заявки) і Луцькій (31 заявка) філіях», – розповіла очільниця Центру.

Волиняни виявили бажання здобути фах за такими професіями:

  • тракторист-машиніст (24)
  • кухар (33)
  • водій транспортних засобів (12)
  • закрійник (5)
  • кондитер (1).

А також за спеціальностями «Медсестринство» (20), «Психологія» (6), «Фармація» (4), «Кібербезпека» (1).

Серед мешканців області, які отримали ваучери – двоє ВПО, троє демобілізованих учасника бойових дій, 2 особи з інвалідністю.

Нагадаємо, освітній ваучер – документ, що дає можливість безоплатно здобути професійне навчання або перекваліфікацію. На Волині цю послугу здійснює обласний центр зайнятості та його філії. У поточному році 106 волинян уже скористались нагодою та отримали ваучери для навчання.

Сьогодні держава надає право скористатись ваучером на навчання і отримати нові можливості для працевлаштування. У переліку доступних професій – 123 спеціальності. Максимальна вартість ваучера – 26 840 гривень (в межах десятикратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Хто може отримати ваучер:

  • волиняни, старші 45 років (до досягнення пенсійного віку), а страховий стаж в яких є не меншим 15 років;
  • звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф (до досягнення ними пенсійного віку);
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії;
  • звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Звернутись із заявкою про ваучер можна особисто у найближчий Центр зайнятості або подати її онлайн. У разі подання заявки онлайн, фахівець служби опрацьовує форму та зв'язується із заявником протягом 3 робочих днів з моменту подання.

Детальніше про послугу, супровідні документи, перелік професій та пропоновані заклади освіти можна дізнатися на сайті Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery, а також за номером «гарячої лінії»: (066) 353-74-95, (068) 063-42-15.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024