В Україні ростуть ціни на бензин та дизельне пальне

05 Липня 2023, 18:00
В Україні ростуть ціни на бензин та дизельне пальне 1349
В Україні ростуть ціни на бензин та дизельне пальне

Цього тижня бензин та дизельне пальне подорожчали на плюс 2 гривні за літр. Очікується, що найближчим часом подорожчання складе ще плюс 2-3 гривні.

Про це повідомив керівник Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Він нагадав, що зросли два податки – акцизи й ПДВ. Податкова складова у вартості бензину збільшилась на 11 гривень за літру (приблизно 3,5 гривні це акциз, решта – ПДВ), дизпального – приблизно на 7,5 грн/л, з яких акциз 1,3 грн/л. Скраплений газ відіграє тільки підвищення ПДВ (акциз без змін), а це до 3 грн/л. 

Перша хвиля здорожчання пального зумовлена саме ПДВ, оскільки його сплачують під час продажу.

За словами керівника Консалтингової групи А-95, акциз має відпрацювати на цінах у другій половині місяця, оскільки ринок імпортував великі обсяги продукту у травні-червні з низькою ставкою акцизу. В міру того, як обсяги запасів зі «старим» акцизом будуть заміщатися новими обсягами з високою ставкою буде відбуватись інтеграція у ціну.

«Як бачимо, це здебільшого стосується бензину, бо по ньому зростання акцизу більш ніж у два рази. Дизель та автогаз здебільшого покажуть свою нову вартість до кінця цього тижня. Підбивати остаточні підсумки будемо наприкінці місяця.

Ставлюсь до підвищення «паливних» податків із розумінням – країні потрібні гроші на оборону, інших джерел фінансування немає. Але сподіваюсь на активну роботу податківців, щоб високі податки дійшли до бюджету, а не залишились в кишенях «економ-мереж», як це було до 2022 року. Вони вже потирають руки», – зазначив Сергій Куюн.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024