Надходження до місцевих бюджетів Волині є більшими, ніж очікувалося

07 Липня 2023, 12:24
Надходження до місцевих бюджетів Волині є більшими, ніж очікувалося 401
Надходження до місцевих бюджетів Волині є більшими, ніж очікувалося

Надходження до місцевих бюджетів є більшими, ніж очікувалося на етапі формування, адже план надходжень на 2023 рік вже виконано на 60 %. 

Про це стало відомо під час брифінгу Волинської ОВА за участі начальника ОВА Юрія Погуляйка та директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка.

За результатами першого півріччя виконані усі районні бюджети та бюджети 53-х територіальних громад. Обласний бюджет за доходами виконали на 106,9%. Понад план надійшло 52,6 мільйона гривень.

Проти відповідного періоду минулого року доходи місцевих бюджетів області зросли на 1,3 мільярда гривень, або майже на 37%. А доходи обласного бюджету збільшились на 222,5 мільйона гривень або на 37,7%. Це пов’язано в основному зі зростанням доходів фізичних осіб, а також грошового забезпечення військовослужбовців, які захищають нашу державу.

Також хороші показники по податку на прибуток підприємств, 10% якого зараховують до обласного бюджету.

«Очікуємо на додатковий фінансовий ресурс, який піде на вирішення найбільш нагальних питань. Наприклад, функціонування установ бюджетної сфери, реалізація регіональних програм та найголовніше – на заходи з оборони області», – зазначив Юрій Погуляйко.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк додав, що, окрім цього, великий вплив на обласний бюджет цьогоріч мали вільні залишки, які сформували в обласній скарбниці станом на 1 січня 2023 року. Їх загальна сума становила 2,6 мільярда гривень.

В основному вони виникли за рахунок перевиконання тогорічного бюджету, а також не всі видатки проводило Державне казначейство. Як відомо, фінансували лише аварійні ситуації, захищені статті й тому подібне. Обсяг цих залишків – близько 30% від загального бюджету-2023.

Також головний фінансист Волині нагадав, що при формуванні бюджету були деякі проблеми із фінансуванням захищених статей. Зокрема, не вистачало освітньої субвенції на зарплати педагогічним працівникам та коштів медичної субвенції для деяких закладів охорони здоров’я.

Тож слід зауважити, що упродовж першого півріччя в бюджеті знайшли ресурси і до кінця року з обласного бюджету забезпечено фінансування усіх захищених статей. Також відповідний ресурс наявний і в місцевих громадах.

За словами Ігоря Никитюка, в основному кошти спрямовують на підтримку територіальної оборони області, військових частин та правоохоронних органів. Лише з обласного бюджету на це спрямували понад 200 мільйонів гривень.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024