Якими будуть ціни на овочі, яйця та м'ясо до кінця літа 2023 року: прогноз експерта

17 Липня 2023, 10:30
Фото: Суспільне Рівне 1169
Фото: Суспільне Рівне

В Україні очікують зменшення цін на продукти овочевої групи, здешевшають і яйця.

Про це в етері Суспільне. Спротив повідомив кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України Володимир Івченко. Він зазначив, що така тенденція буде спостерігатись до кінця літа 2023 року.

У червні на продовольчому ринку України продовжилась тенденція останніх декількох місяців – подорожчали капуста, морква, картопля і буряк, але подешевшали яйця і крупи. Відповідні дані за підсумком минулого місяця опублікувала Державна служба статистики.

Капуста й картопля подорожчали в середньому по Україні на 20%, буряк та морква — на 10%. Водночас яйця подешевшали майже на 5%. Загалом за перше півріччя 2023 року ціни зросли на 4,5%.

Натомість, за словами Володимира Івченка, з 6 червня по 11 липня 2023 року овочі здешевшали в межах 40-50% по усіх видах.

«Це вже врожай 2023 року. Якщо ж порівнювати з врожаєм 2022 року, то ціни виросли практично по усіх видах продовольчого кошика, насамперед по борщовому набору», – зауважив він.

Ціни на овочевий набір

Упродовж липня та серпня ціни на продукти овочевої групи підуть на спад, однак на м'ясо — можуть зрости, зазначив Володимир Івченко.

«Значного збільшення цін на продукти у липні та серпні не буде, навпаки очікуємо зменшення від 3 до 7% по більшості видах овочевого набору. Це зменшення хоч незначне, але стабільне. Також здешевшають крупи, адже на сьогодні у нас достатньо зібрали врожаю 2022 року. Єдине, що на м'ясні продукти — яловичину та свинину — буде часткове збільшення цін, можливо, на хліб, а по решті, я вважаю, не буде. Логістика та ціни сьогодні стабільні», – додав експерт.

За його словами, це пов'язано з тим, що у 2023 році витримані площі посіву овочевих культур. Зокрема, по деяких позиціях, а саме моркві, цибулі та столовому буряку, ці площі збільшились. Відтак можна очікувати здешевлення капусти, моркви, картоплі, цукрового буряка та цибулі, пояснив він.

Ціни на яйця та куряче м'ясо

На сьогодні ціни на яйця падають. Таке здешевлення, за словами Володимира Івченка, відбулось півтора місяця тому.

«У 2022 році виробництво яєць зменшили на 15% у порівнянні з 2021 роком. Зараз на ринку відбувається зниження цін на яйця, оскільки збільшили їхнє виробництво. На підприємствах виробництво яєць відбувається постійно, а у населення — з березня по жовтень. Ми завжди бачимо динаміку підвищення цін на яйця взимку, коли збільшується попит, а виробництво — падає, а влітку — попит все-таки залишається, але збільшується кількість виробництва у сільськогосподарських підприємствах. Тому ситуація стабілізована до жовтня, а вже з листопада буде змінюватись», – пояснив він.

Ціна за м'ясо птиці від 6 червня по 11 липня 2023 року залишається на рівні 87 гривень за кілограм. Така тенденція, за словами експерта, поки залишається незмінною.

«У 2022 році, якщо порівняти з 2021, ми втратили 50% виробництва томатів та помідорів унаслідок окупації Херсонської області. По моркві та столовому буряку — від 15 до 20%. І це якщо говорити лише по Херсонщині. Окрім того, у нас були втрати по Харківській області, яка також частково була окупована, по Миколаївській — яка була під обстрілами. На сьогодні ситуація трішки змінюється, але не набагато, оскільки територія залишається забруднена від снарядів», – зауважив Володимир Івченко.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024