Нацбанк вивів з ринку «Сенс Банк», його планують націоналізувати

21 Липня 2023, 10:00
Нацбанк  вивів з ринку «Сенс Банк», його планують націоналізувати 250
Нацбанк вивів з ринку «Сенс Банк», його планують націоналізувати

Національний банк України прийняв рішення про виведення з ринку «Сенс Банку» і подальшу його передачу у власність держави.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

«Правління Національного банку, керуючись нормами Законів України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк АТ «СЕНС БАНК» та звернулося з пропозицією до Кабінету Міністрів України щодо участі держави в цій процедурі», – написав Андрій Пишний.

Андрій Пишний
Андрій Пишний

21 липня вранці Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) запровадить тимчасову адміністрацію в банку.  

Це означає, що банком буде тимчасово опікуватися спеціально призначена команда, яка здійснить контроль і управління фінустановою.

Сьогодні Кабінет міністрів України має ухвалити рішення про націоналізацію «Сенс Банку», – пише «Укрінформ».

Це означатиме, що держава стає власником «Сенс Банку», і банк стає державним.

Власники істотної частки «Сенс Банку», які знаходяться під міжнародними санкціями, віднині позбавлені права розпоряджатися своїми активами та відчужувати їх у будь який спосіб.

Як повідомлялось, наприкінці травня Верховна Рада в цілому підтримала законопроєкт про вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Такі зміни готувались зокрема і для націоналізації «Сенс Банку», номінальними власниками якого все ще залишаються росіяни Косогов, Фрідман і Авен. Завдання документа – розширити перелік підстав для застосування спрощеної процедури націоналізації системно важливого банку.

Наприкінці березня Національний банк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів в АТ «Сенс Банк» (раніше «Альфа-банк Україна») – ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited. ABH Holdings S.A. – це власник прямої істотної участі (акціонер), якому належить 57,6006% акцій АТ «Сенс Банк». ABH Holdings S.A. є єдиним учасником ABH Ukraine Limited, що також є власником прямої істотної участі (акціонером), якому належить 42,3994% акцій банку.

З 1 грудня 2022 року «Альфа-Банк» завершив процедуру зміни назви бренду банку на «Сенс Банк».

Раніше, НБУ визнав ділову репутацію акціонерів «Альфа-банку Україна» – громадян РФ, до яких застосовані міжнародні санкції, небездоганною та заборонив їм використовувати право голосу в банку.

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024