Україна продовжить постачати зерно країнам, попри вихід рф із «зернової угоди»

24 Липня 2023, 10:05
Зерно 144
Зерно

Заручившись політичною згодою країн-партнерів, зокрема Туреччини, та довірою страховиків, Україна готова торувати свій економічний шлях і продовжить допомагати іншим країнам світу, зокрема постачатиме ним зерно.

Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних сил України у фейсбуці.

Зазначають, що до російського вторгнення Україна була п’ятим за масштабом експортером зерна у світі. Відповідно, терористичні дії росії, блокування нею українських портів, призвели до глобального зростання цін на зернові.

За оцінкою ООН, дефіцит зерна і подорожчання продуктів поставили перед ризиком голоду 50 мільйонів людей. Країна-терорист своїми діями загрожувала виживанню цілих націй Африки та Близького Сходу.

Після відновлення контролю над островом Зміїний, Україна змогла відкрити рух каналом гирла Бистре з Дунаю до Чорного моря.

росія тривалий час використовувала блокаду морського експорту як інструмент тиску на Україну та Захід. З підписанням угоди в Кремля стало менше можливостей для шантажу глобальним голодом. Це був логічний наслідок успіхів ЗСУ та стратегічної співпраці з партнерами.

Для проходження цивільних суден розблокували три українські порти – Одесу, Чорноморськ та Південний. Угода стосувалася експорту з України морським шляхом не тільки зернових і продукції з них, а й мінеральних добрив.

Для загального нагляду та координації у Стамбулі створили Спільний координаційний центр (СКЦ) під егідою ООН. Протягом року зернова ініціатива дозволила перевезти понад 33 мільйони тонн зернових, що врятувало багато країн від голоду.

Разом з тим, угода принесла до бюджету України понад 20 мільярдів доларів, що суттєво зміцнило українську економіку.

Країна-терорист завдала ракетного удару по одеському порту наступного ж дня після підписання угоди. Це ще раз показало: повномасштабне вторгнення росії має величезні руйнівні наслідки для всього світу.

«Рашисти заради своїх хворих амбіцій не зупиняться ні перед чим, які втрати від цього не несли б вони самі чи країни, що залежать від українського зерна», – зазначили в повідомленні.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024