На Волині та Рівненщині чорницю заготовляють у промислових масштабах

08 Серпня 2023, 13:14
На Волині та Рівненщині чорницю заготовляють у промислових масштабах 1256
На Волині та Рівненщині чорницю заготовляють у промислових масштабах

У Волинській та Рівненській областях така ягода, як чорниця, найбільш поширена, тому заготовляють її тут у промислових масштабах.

Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства приймає заявки на заготівлю (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності. Про це повідомляє пресслужба управління.

З відповідною заявкою в управління вже звернулися 83 підприємці, які планують заготовити 900 тонн чорниці. Очікується, що від такої діяльності місцеві бюджети поповняться на понад один мільйон гривень.

Найбільше ягід планують заготовити на території Сарненського та Вараського районів. Відповідно до рішення обласних рад, в Рівненській області погодили ліміти на заготівлю цієї ягоди в об’ємі 4395 тонн, у Волинській – 4915 тонн.

До речі, у 2022 році на Рівненщині підприємці заготовили 1673 тонн чорниць, у результаті чого бюджети місцевих громад отримали понад два мільйони гривень. Відповідно до законодавства, 50% цієї суми рекомендовано повернути лісокористувачам на розвиток лісового господарства.

На Волині у 2022 році заготували 1414 тонн чорниці, від цієї діяльності місцеві бюджети отримали 2,9 мільйона гривень.

Нагадуємо, що для громадян, які заготовляють лікарські рослини, гриби, ягоди, горіхів тощо для власних потреб, жодних дозволів чи лісових квитків не потрібно.

 

Читайте також: Заготівельники волинської чорниці спрямували до бюджету понад два мільйони гривень

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024