На Волині у серпні стартує заборона на вилов раків

09 Серпня 2023, 11:08
На Волині у серпні стартує заборона на вилов раків 773
На Волині у серпні стартує заборона на вилов раків

З 15 серпня по 30 вересня на території Волині діятиме заборона на вилов раків. 

З відповідним наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області можна ознайомитись за посиланням інформує Волинський рибоохоронний патруль.

Заборону встановлюють, щоб зберегти популяцію раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони найменш захищені. Під час линьки раки малорухомі, що робить їх легкою здобиччю для браконьєрів.

За вилов раків під час заборони передбачають покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 гривні.

За завдання істотної шкоди через незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом статтею 249 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність. Санкція статті передбачає 51 000-85 000 гривень штрафу або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Після закінчення заборони на вилов раків одній людині за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Мінімальний розмір рака, дозволеного до вилову – десять сантиметрів (вимірюється по спині від середини ока до кінця центральної пластини хвостового плавника).

Крім того, забороняється вилов цих членистоногих у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024