Як зміняться ціни на продукти в Україні

09 Серпня 2023, 16:05
Як зміняться ціни на продукти в Україні 497
Як зміняться ціни на продукти в Україні

Підвищення тарифів на електроенергію для населення у червні 2023 року стало домінуючим чинником зростання споживчих цін на 0,8% за місяць. Водночас тренд на зниження інфляції збережеться.

Про це повідомляє  Мінекономіки.

За даними міністерства, адміністративне підвищення тарифів на електроенергію для населення на 69,7% (до 2,64 грн/кВт·год) призвело до того, що загальний рівень цін за групою «Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива» підвищився на 11,9% (внесок до загальної споживчої інфляції – 1 в.п.).

«Водночас ключовою противагою зростання, цілком очікувано, у літній місяць, стала сезонність», – зазначили в Мінекономіки.

У міністерстві зазначають, в умовах війни попит залишається стриманим, а пропозиція більшості основних продуктів харчування достатньою.

Відтак ціни зростають не так швидко. Динаміка цін за переважною кількістю позицій у структурі споживання зберігала тренд на уповільнення зростання, що й підтвердилося уповільненням річних показників – 12,8% у червні (15,3% місяцем раніше), зазначили в Мінекономіки.

Оцінка міністерства перспектив щодо динаміки споживчих цін суттєво не змінилася порівняно з попередньою.

«Відтак варто очікувати збереження тренду на поступове зниження річного темпу інфляції, незважаючи на її певну волатильність щомісяця», – додали в Мінекономіки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024