Реформа системи управління відходами в Україні: що очікує на бізнес та як підготуватися до змін

23 Серпня 2023, 17:45
Реформа системи управління відходами в Україні: що очікує на бізнес та як підготуватися до змін 329
Реформа системи управління відходами в Україні: що очікує на бізнес та як підготуватися до змін

Підготовчу роботу до впровадження реформи наразі робить не лише держава, але й може вже розпочинати бізнес. Адже від цього залежить наскільки швидко реальні зміни відчує кожен українець.

Про це йшлося під час засідання Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України. Про це повідомляє Міндовкілля.

«9 липня набрав чинності Закон «Про управління відходами«. Наразі триває підготовка необхідної нормативно-правової бази, яка запустить всі його механізми в дію. Однак це не перешкоджає бізнесу вже зараз готуватися до нововведень. Кожен підприємець може проаналізувати свою діяльність в розрізі вимог нового закону, переглянути свої технологічні регламенти», – зазначила директорка Департаменту цифрової трансформації та електронних публічних послуг Міндовкілля Євгенія Попович.

Декілька перших кроків, які вже зараз можуть почати робити підприємці:

  • провести класифікацію своїх відходів за новим, так званим, List of Waste, тобто Національним переліком відходів. Проєкт цього документа вже є в загальному доступі та має бути затверджений найближчим часом;
  • визначити, чи відходи належать до безпечних або небезпечних. За необхідності провести необхідні лабораторні аналізи згідно встановленої процедури;
  • зрозуміти, які операції з відходами виконуватиме підприємство за новим законодавством;
  • підготувати документи для отримання дозволів на здійснення таких операцій. Адже перелік таких документів чітко прописаний у Законі;
  • щодо небезпечних відходів потрібно врахувати: обробляти такі відходи за новими правилами може лише підприємство, яке має ліцензію на комплекс операцій, тобто у тому числі виконує рециклінг або видалення. Тож у такому випадку варто завчасно подбати про отримання ліцензій;
  • якщо ви збираєте та перевозите небезпечні відходи в інші країни – маєте також отримати на це ліцензію. 

«Водночас ми вже зараз працюємо над полегшенням процедур, які потрібно буде пройти суб’єктам господарювання за новими правилами. Для цього впроваджуємо цифрові інструменти», – розповіла Євгенія Попович.

Наприклад, на єдиній онлайн платформі ЕкоСистема для підприємств будуть доступні:

  • кабінет суб’єкта господарювання;
  • інформаційна система управління відходами, через яку здійснюватиметься облік відходів, відслідковуватимуться всі дії із відходами, генеруватиметься звітність.

У інформаційній системі можна буде:

  • подати документи та отримати ліцензії;
  • онлайн оформити дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів;
  • отримати висновок на транскордонне перевезення відходів;
  • автоматично згенерувати декларацію про відходи. Підприємству залишиться лише перевірити сформований файл та підписати його. Така звітність системою надсилатиметься і до Державної служби статистики України тощо.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024