На Закарпатті створять п’ять сміттєобробних кластерів

06 Вересня 2023, 11:45
На Закарпатті створять п’ять сміттєобробних кластерів 565
На Закарпатті створять п’ять сміттєобробних кластерів

Презентацію проєкту Закарпатського регіонального плану управління відходами провели експерти проєкту міжнародної технічної допомоги APENA3. Над документом фахівці працювали спільно із органами місцевої влади за підтримки Міндовкілля.

Про це йдеться на сайті Міністерства.

Почали роботи ще до російського повномасштабного вторгнення в Україну. Після початку війни, документ переглянули та адаптували до умов сьогодення. Наразі його положення роблять відповідним до вимог оновленого законодавства, яке запустило реформу управління відходами в Україні.

«Одним з важливих компонентів реформи є регіональна політика у цій сфері, яка визначатиметься на основі розроблених регіональних планів управління відходами. Закарпатська область разом з міжнародними експертами провели колосальну роботу. Впевнена, що в майбутньому це дасть можливість регіону стати одним з лідерів у реалізації змін та залучити інвестиції для будівництва необхідної інфраструктури з обробки відходів. Це вкрай актуально в період відбудови країни», – наголосила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва.

На основі аналізу для шести районів області пропонують створити п’ять кластерів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Тячівсько-рахівський та Берегівський. В останньому, до речі, вже будують нове сортувальне підприємство.

Загалом кожен з кластерів міститиме як сортувальні, так і переробні підприємства. Виходячи із доступних технологій на ринку, експерти прорахували декілька можливих моделей їх розбудови. Інвестиційна вартість кожної з них коливається в межах 4–5 мільярдів гривень.

Для порівняння, створення полігону та розміщення на ньому 100% змішаних твердих полігонів вартуватиме області стільки ж, але не дозволить досягти цільових показників реформи. Адже ключовим є зменшення відсотку захоронення та збільшення обсягів оброблення відходів в Україні.

Найдорожчим, понад 14 мільярдів гривень, було б будівництво сміттєспалювального заводу. Однак, це також не відповідає суті реформи та й знайти міжнародні інвестиції під реалізацію такого «не дружнього для довкілля» проекту досить складно.

Тож на думку міжнародних експертів, з якою погоджуються і представники Закарпатської ОВА, найприйнятнішими є наступні моделі: механіко-біологічне оброблення 100% змішаних твердих побутових відходів з проведенням анаеробного зброджування органічних фракцій або їх компостуванням, з отриманням RDF палива.

Це дозволить досягти стратегічних цілей реформи управління відходами, а також забезпечити виробництво вторинної сировини, палива або енергії.

Проєкт Регіонального плану області ще має бути доопрацьований, пройти стратегічну екологічну оцінку та бути затвердженим відповідно до вимог чинного законодавства. Однак проведена робота вже створила фундамент для подальшого руху вперед.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024