В Україні цьогоріч очікують зростання ВВП на 3-4%

11 Вересня 2023, 15:11
В Україні цьогоріч очікують зростання ВВП на 3-4% 214
В Україні цьогоріч очікують зростання ВВП на 3-4%

Українська економіка відновлюється швидшими темпами, ніж це прогнозували раніше. Зараз всі інституції переглядають свої оцінки зростання ВВП в бік збільшення.

Про це заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко під час виступу на форумі Ялтинської європейської стратегії YES 2023.

«Попри втрату 29,6% ВВП минулого року нам вдалося зберегти макрофінансову стабільність, яку забезпечили підтримка наших партнерів і політичні рішення, прийняті українським урядом. Завдяки цьому у 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція – до 9%. Це відбувається попри руйнування росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального.

Ми прогнозуємо, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватись. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення. Ми, Мінекономіки, очікуємо, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП», – розповіла Юлія Свириденко.

За її словами, у середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% – у 2024 році та на 6,8% – у 2025 році. Але навіть попри такі оцінки економіка має більший потенціал для відновлення.  

Також за прогнозами Міністерства економіки, рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках – до 16,9% і 14,4% відповідно.

Покращені прогнози і щодо основних галузей економіки. Так, урожай зернових та олійних культур буде більшим, ніж торік – експорт очікується не менше 50 мільйонів тонн зернових і олійних культур, а також – не менше 10 мільйонів тонн олії і шроту.

Зростає виробництво в металургійній промисловості, відповідно збільшується і експорт металопродукції. Але загальні обсяги виробництва зараз майже в чотири рази нижчі, ніж до 2022 року. Прогноз на цей рік складає – виробництво 6 мільйонів тонн сталі.

За словами Свириденко, наступні чотири роки відбудеться перехід до швидкозростаючої та орієнтованої на майбутнє економіки. Так, в рамках Плану відновлення України Ukrainian Facility передбачають заходи, які дозволять реалізувати масштабні проєкти в галузі «зеленої металургії»  та інші екологічно чисті промислові проєкти, які мають посилити інтеграцію України в ЄС та на світові ринки.

«Ми віримо, що всі зусилля з боку українського уряду задля підтримки бізнесу спонукатимуть підприємців бути максимально амбітними і ще більше інвестувати у вітчизняну економіку», – підсумувала свій виступ Юлія Свириденко.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024