Українські фермери зможуть отримати більше фінансування під гарантії страхування врожаю за підтримки USAID

15 Вересня 2023, 15:07
Українські фермери зможуть отримати більше фінансування під гарантії страхування врожаю за підтримки USAID 238
Українські фермери зможуть отримати більше фінансування під гарантії страхування врожаю за підтримки USAID

ПриватБанк, страхова компанія UNIVERSALNA та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) об’єдналися для запуску програми підтримки мікро-, малого та середнього агробізнесу.

Програма дозволить надати агросектору близько 572 мільйони гривень додаткового фінансування протягом сезону 2023 року, використовуючи страхування майбутнього врожаю як інструмент зниження кредитного ризику. Про це інформує пресслужба ПриватБанку.

Метою є розширення доступу до фінансування для українських фермерів та аграрних компаній шляхом зниження кредитного ризику банку. Українські фермери та сільськогосподарські підприємства зможуть отримати пільгові банківські кредити від ПриватБанку під гарантії страхування майбутнього врожаю від страхової компанії UNIVERSALNA.

USAID надасть грантове фінансування для оплати страхування врожаю. Очікується, що нова програма дозволить дофінансувати близько 220 клієнтів з-поміж малих сільськогосподарських виробників із середньою сумою кредиту 2,6 мільйона гривень. Фермери також отримають переваги від мінімізації ризиків завдяки страхуванню врожаю.

«Новий механізм фінансування забезпечить аграріїв обіговими коштами, яких їм дуже не вистачає для продовження та розширення діяльності в умовах війни. Ми також очікуємо, що це сприятиме збільшенню числа інновацій у фінансових послугах та інструментах для мікро-, малих та середніх підприємств. Ми вважаємо, що цей пілотний проєкт має великий потенціал для масштабування за рахунок страхування майбутнього врожаю», – зазначив Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Як повідомив член правління ПриватБанку з питань МСБ Євген Заіграєв, агросектор критично важливий для України в період воєнного стану, тому ПриватБанк від початку війни збільшив обсяги фінансування аграріїв майже в чотири рази, і продовжує активне кредитування агросектору, передусім малих підприємств, та підтримує програми щодо пільгового фінансування галузі.

«Сьогодні важливим фактором є те, наскільки швидко фермери можуть отримати фінансування, тому ПриватБанк постійно вдосконалює таймінги кредитних процедур та умови отримання кредитів», – відзначив Євген Заіграєв.

«Страхування врожаю дедалі стає все більш розповсюдженою умовою серед банківських установ для кредитування фермерів. На сьогодні в рамках програми USAID планується декілька страхових продуктів: на період перезимівлі до вегетації, від весняної вегетації до збору врожаю та комплексний продукт, що включатиме ці два періоди», – зазначив Андрій Дубей, заступник голови Правління страхової компанії UNIVERSALNA.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024