Фермерка із Закарпаття навчає садівництва внутрішньо переміщених українців

19 Вересня 2023, 16:07
Еріка Шапочка, очільниця кооперативу «Дари Берегівщини» 455
Еріка Шапочка, очільниця кооперативу «Дари Берегівщини»

Еріка Шапочка, очільниця кооперативу «Дари Берегівщини», коштом гранту від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience, отриманого в рамках освітньо-грантової програми TalentA, створила освітньо-виробничий простір для навчання садівництва українців, які були змушені переселитися до Закарпатської області.

Про це повідомляє пресслужба компанії Corteva Agriscience, передає Бізнес.Район.

TalentA є освітньо-грантовою програмою, яку міжнародна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience в Україні реалізує вже четвертий рік поспіль заради покращення продовольчої безпеки суспільства через розширення можливостей з освіти та доступу до фінансів для жінок-фермерок з сільської місцевості.

Разом з партнерами Еріка Шапочка розвиває виробництво яблук з 2007 року, коли на 45 гектарах орендованої землі в Берегівському районі Закарпаття вони висадили молодий сад. Математикиня за освітою, Еріка одразу почала впроваджувати інновації – автоматизувати процеси, використовувати сучасні засоби захисту рослин та мікродобрива, щоб вирощувати яблука хорошої якості, які можна буде експортувати.

Щоб отримати нові знання, у 2020 році підприємниця приєдналася до програми TalentA, де виграла грант на створення мобільної спецслужби допомоги саду «Захисники рослин». Бригада допомагає фермерам покращити роботу в саду – підвищити врожайність та поліпшити якість фруктів, що вирощують.

У 2022 році Еріка вирішила ділитися своїм досвідом ще з більшою кількістю людей і в рамках спеціального антикризового сезону TalentA виграла грант на створення освітньо-виробничого простору для навчання садівництва внутрішньо переміщених українців, багато з яких знайшли прихисток на Закарпатті.

У 2023 році навчання пройшло вже 30 людей і надалі, за очікуваннями фермерки, щорічно навчатиметься приблизно така ж кількість.

«Багатьом людям, які приїхали до Закарпаття, подобаються наші сади, вони хочуть працювати тут, але не мають відповідних навичок, оскільки раніше не мали справи з садівництвом. Навчити їх цього фаху – це дати можливість змінити своє життя, опанувати нові знання та отримати додатковий дохід, а для нашого бізнесу – це можливість зміцнитися, залучити до себе зацікавлених та мотивованих працівників, що позитивно вплине на економічне становище громади», – говорить Еріка Шапочка.

«Corteva Agriscience працює заради продовольчої безпеки світу, приділяючи багато уваги проєктам, спрямованим на її підтримку та захист. Розвиток фермерства в громадах – можливість зміцнити їх під час повномасштабної війни, дати новий стимул для розвитку та створення робочих місць та врешті вплинути на кількість продовольства, які ці громади виробляють», − говорить Анна Бабіч, менеджерка з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Центральній та Східній Європі, координаторка та голова експертної ради Програми TalentA в Україні.

Наразі триває програма TalentA-2023, в якій бере участь 134 учасниці. Фермерки прослухали основну навчальну програму та працюють над грантовими проєктами, які мають бути орієнтовані на зростання власного бізнесу та соціальну підтримку громад. Розмір грантового фонду становить понад мільйон гривень і буде розподілений між переможницями за рішенням членів експертної ради. Оголошення переможниць відбудеться в жовтні з нагоди Всесвітнього дня сільських жінок.

До слова, TalentA – міжнародна інноваційна освітньо-грантова програма для розвитку та підтримки талановитих сільських жінок-фермерок і покращення продовольчої безпеки їхніх громад. Ініційована компанією Corteva Agriscience у 2019 році разом із Федерацією асоціацій сільських жінок Іспанії (FADEMUR) в Іспанії, програма нині успішно реалізується також в Україні, Польщі, Португалії, Румунії, Молдові, Угорщині та Аргентині та об’єднала вже понад 1000 талановитих фермерок.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024