На Рівненщині обговорили перспективи створення індустріальних парків під час війни

28 Вересня 2023, 10:28
На Рівненщині обговорили перспективи створення індустріальних парків під час війни 699
На Рівненщині обговорили перспективи створення індустріальних парків під час війни

За індустріальними парками – майбутнє. Це розвиток бізнесів, робочі місця, податки у місцеві бюджети. У такі проєкти потрібно інвестувати кошти навіть під час війни. 

Про це йшлося під час наради у Рівненській ОДА. Захід ініціювали представники Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України.

«На сьогодні на Рівненщині є три індустріальні парки. Йде робота над створенням ще декількох таких майданчиків. Для цього є 27 підготовлених земельних ділянок. Проте керівники громад мають бути активнішими у цьому процесі – тоді область матиме у рази більше місць для розташування нових виробництв, у тому числі релокованих», – відзначив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Так, більшість інвесторів цікавить готовий майданчик – із комунікаціями, розвиненою інфраструктурою та набором пільг. Для бізнесу є фіскальні і бюджетні стимули.  

Під час засідання поділилися успішними прикладами функціонування таких майданчиків в Україні. Народні депутати поінформували про зміни у нормативній базі щодо розвитку індустріальних парків. Так, на сьогодні громади отримали можливість фінансувати проєктну документацію та побудову інфраструктури таких майданчиків. Це, зокрема, передбачили змінами до постанови №590.

«В індустріальні парки необхідно вкладати гроші навіть під час війни. Це не бруківка. Це ті проєкти, які зараз працюють на ЗСУ, а після перемоги – на швидке відновлення України. Громадам це вигідно. Це доходи місцевих бюджетів, податки від роботи промислових виробництв. Території, де з’являється бізнес, розвивається», – наголосив  заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

До слова, у проєкті держбюджету-2024 на облаштування індустріальних парків уряд передбачив мільярд гривень.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024