Як викрити пропозиції роботи від шахраїв

04 Жовтня 2023, 15:16
Як викрити пропозиції роботи від шахраїв 1030
Як викрити пропозиції роботи від шахраїв

Шахраї пропонують роботу онлайн, за яку просять гроші в потенційних працівників. Наприклад, щоб почати працювати необхідно купити доступ до сайту/каналу із завданнями чи безкоштовний онлайн-проєкт.

Про це інформує Міністерство юстиції України.

Завдання можуть бути різними: робити фіктивні замовлення на сайті онлайн-магазину нібито для підвищення його рейтингу, є випадки, коли аферисти пропонують працювати перекладачем текстів з англійської мови без знання англійської мови та перекладати тексти за допомогою онлайн-перекладача. Але, щоб отримати доступ до сайту, де є база таких клієнтів, яким необхідний переклад, потрібно заплатити гроші.

Залежно від шахрайських вакансій аферисти обіцяють різні заробітні плати: від 400 до 8000 гривень у день. Також вакансії від зловмисників включають можливість виконувати прості завдання в будь-який час та в будь-якому місці, наприклад, вдома з мобільного телефона. Трапляються випадки, коли шахраї виплачують незначну заробітну плату в кількасот гривень, щоб заохотити людину більше вкласти власних грошей, аби заробити більше.

Ознаки шахрайських пропозицій роботи:

  • досвід не потрібен;
  • будь-хто може подати заявку;
  • вільний графік;
  • простота виконання завдань/замовлень;
  • потрібно вкласти власні кошти.

Якщо ви натрапили на подібну вакансію від імені відомого бренду, перевірте інформацію про вакансію на офіційному сайті потенційного роботодавця, адже шахраї можуть створювати сайти, які дуже візуально схожі на сайти відомих брендів.

Як уникнути такої схеми шахрайства?

  • не вкладайте власні гроші за роботу в інтернеті. У більшості випадків це пропозиції від шахраїв;
  • будьте уважними до легких заробітків;
  • не сплачуйте жодних послуг, щоб оформитися на роботу в ту чи іншу організацію.

Більше інформації про інші актуальні схеми шахрайства читайте на сайті НБУ #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024