Представники громад Волині дізнавалися, як підтримують підприємництво в громадах Хмельниччини

04 Жовтня 2023, 18:00
Представники громад Волині дізнавалися, як підтримують підприємництво в громадах Хмельниччини 644
Представники громад Волині дізнавалися, як підтримують підприємництво в громадах Хмельниччини

За підтримки «U-LEAD з Європою» представники територіальних громад Волині з навчальним візитом відвідали Хмельниччину.

Основна мета візиту – вивчення досвіду реалізації практик підтримки розвитку підприємництва в громадах та співпраці органів місцевого самоврядування з міжнародними партнерами, громадським сектором та молоддю. Про це повідомляють у регіональному офісі U-LEAD у Волинській області.

Від Волинської області учасниками навчальної поїздки стали представники Литовезької, Люблинецької, Ратнівської, Олицької, Дубечненської, Устилузької та Луківської територіальних громад.

«В умовах війни такі візити дуже важливі, оскільки дозволяють показати певні рішення, які приймають в громадах у складних для всіх умовах. Попри всі виклики війни, громади демонструють прогрес у своєму розвитку, запрошують новий бізнес, створюють робочі місця, поліпшують якість надання послуг, що є важливим.

На Хмельниччині ми побачили різнопланові громади, які об’єднанні одним фактором – всі їхні рішення приймають у тісній комунікації з громадськістю. Вразив їхній людиноцентричний підхід при ухваленні багатьох рішень. Представники громад Волині ознайомилися з цим підходом та побачили багато цікавих кейсів у територіальних громадах Хмельниччини, в яких, на перший погляд, незначний фінансовий ресурс, але вони максимально вдало використовують свій потенціал та переваги», – підкреслив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Учасники поїздки побували в трьох громадах Хмельницької області – Красилівській, Теофіпольській та Староушицькій. Гості з Волині вивчали найкращі практики співпраці з громадським сектором, молоддю, бізнесом та міжнародними партнерам.

Відтак, у Староушицькій громаді учасники візиту ознайомилися з їхніми здобутками у напрямку співпраці між владою, бізнесом, громадськими та іншими організаціями.

У громаді туристам пропонують не класичний перелік об’єктів, а враження та емоції. Крафтові сири, вина, фіточаї тут пропонують у комплексі з чудовими природними краєвидами, оздоровчими можливостями та оригінальними закладами для відпочинку. Усі ці проєкти створюють робочі місця та притягують туристів, що дає не лише економічний розвиток для громади, а й надихає жителів її розвивати.

Також гості завітали у Бакота Хаб – артпростір на Бакоті від засновників фестивалю «Respublica». Колишню школу команда проєкту перетворила на багатофункціональний осередок, резиденцію та хостел, де митці та туристи можуть знайти притулок та натхнення. Окрім відпочинку, це ще й чудова локація для проведення резиденцій, таборів, тренінгів та будь-яких заходів.

«Вражена навчальною поїздкою, програма якої була досить насиченою. Нам вдалося побувати в різних громадах за статусом – сільській, селищній та міській, що дуже важливо. У кожної громади спільні проблеми та болючі питання, а такі поїздки дозволяють поділитися досвідом та отримати певні підказки для їх ефективного вирішення.

У громадах Хмельниччини кожен учасник візиту знайшов щось нове та цікаве для себе. Ми побачили їхнє комунальне майно, виробництво, підхід до проєктного менеджменту, залучення громадськості, розвиток туристичної галузі та багато іншого. Вдалося ознайомитися з багатьма практичним та надихаючими кейсами у сфері благоустрою, культури, співпраці з бізнесом чи комунікації з громадськістю.

Вразили практики по роботі з молоддю та розвитку туризму, які ефективно працюють в громадах.  Такі поїздки дають багато вражень та емоцій, а також зближують представників громад та допомагають налагоджувати між ними якісну комунікацію для подальшого обміну досвідом», – ділиться в.о. голови та секретар Дубечненської громади Волинської області Ірина Мазуренко.

 

Довідково: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024