єРобота: в Україні вісім тисяч підприємців отримали гранти для розвитку бізнесу на 4,4 мільярда гривень

20 Жовтня 2023, 13:07
єРобота: вісім тисяч підприємців отримали гранти для розвитку бізнесу на 4,4 мільярда гривень 284
єРобота: вісім тисяч підприємців отримали гранти для розвитку бізнесу на 4,4 мільярда гривень

За понад 15 місяців дії урядової грантової програми єРобота держава інвестувала в розвиток малого й середнього бізнесу 4,4 мільярда гривень. Гранти на започаткування або розширення своєї справи отримали 8 тисяч українців.

Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Вже 8 тисяч українців отримали фінансову підтримку від держави на старт або розширення свого бізнесу через грантові програми єРобота.

«Ці інвестиції вже працюють – створили нові компанії, діючі збільшили виробничі потужності та відкрили нові лінії. А ще це майже 30 тисяч нових робочих місць на малих та середніх підприємствах. Окрім того, отримувачі грантів вже сплатили до бюджету понад 800 мільйонів гривень податків та зборів і таким чином повернули частину інвестованих державою коштів», – зазначила Юлія Свириденко.

Загалом з початку запуску проєкту єРобота у липні 2022 року:

  • за програмою «Власна справа» – видали 7305 мікрогрантів на 1,7 мільярда гривень;
  • на розвиток переробних підприємств – видали 417 грантів на 2,2 мільярда гривень;
  • на садівництво та розвиток тепличного господарства – видали 122 гранти на 490 мільйонів гривень;
  • ветеранам та членам їхніх родин – видали 83 гранти на 28 мільйонів гривень.

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Заяви подаються через портал Дія разом з бізнес-планом. Обов'язковою умовою отримання гранту є створення нових робочих місць – від 1-2 при наданні мікрогранту до кількох десятків при наданні грантів за іншими програмами. Грантові кошти повертаються державі у вигляді сплачених податків і зборів в процесі діяльності підприємства впродовж трьох років.

Нагадаємо, проєкт єРобота запровадив уряд в липні 2022 року для надання підтримки бізнесу та стимулювання створення нових робочих місць. Він включає кілька грантових програм. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024