У вересні ВВП України виріс на 9,1%

26 Жовтня 2023, 18:00
У вересні ВВП України виріс на 9,1% 321
У вересні ВВП України виріс на 9,1%

Українська економіка попри війну продовжує відновлюватись. За попередніми оцінками Мінекономіки, зростання ВВП у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1% [±2%].  У підсумку за січень-вересень 2023 року зростання оцінюється на рівні 5,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Про це інформує Міністерство економіки України.

«У вересні більшість ключових видів економічної діяльності демонстрували позитивні результати. Окрім низької статистичної бази порівняння, це пояснюється ще й високою здатністю бізнесу пристосовуватись до нових викликів, а також допомогою з боку держави та міжнародних партнерів.

Значний позитивний внесок у ВВП у вересні мала і сфера послуг. Вона поєднує в собі декілька складових. По-перше, йдеться про комерційну сферу послуг, яка на сьогодні є більш цифровізованою та маневреною у своїй діяльності, тому швидко адаптується до нових умов та потреб на ринках. По-друге, до сфери послуг також відноситься сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни», - пояснила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, у вересні наростили виробництво підприємства харчової промисловості. Це відбулось в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва та налагодження нових шляхів поставок продукції. 

Позитивна динаміка спостерігалась також в сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів – тут зростання відбувалось завдяки реалізації проєктів відновлення, і зокрема реалізації урядової програми єОселя. В свою чергу, приріст в добувній промисловості пояснюється накопиченням запасів вугілля і газу на зиму.

Водночас ремонтна кампанія об’єктів генерації та мереж, перманентні пошкодження мереж через бойові дії в окремих регіонах та надзвичайно теплі погодні умови стримували виробництво і споживання електроенергії (порівняно з вереснем 2022 року)

Найбільшим стримуючими факторами для росту економіки у вересні залишалися: безпекова ситуація, руйнування виробничих потужностей окремих підприємств (переважно на сході країни) та логістичні обмеження для експортерів.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024