Що таке конвертація та як її правильно розрахувати

30 Жовтня 2023, 11:08
Що таке конвертація та як її правильно розрахувати Реклама 711
Що таке конвертація та як її правильно розрахувати

Доволі часто наші співвітчизники люблять подорожувати. Для оплати товарів та послуг у інших країнах необхідно мати гроші цієї держави.

Тому кожен, хто подорожує, повинен знати, що таке конвертація валюти. Якщо стисло, це обмін фінансових одиниць однієї держави на кошти іншої зі збереженням вартості. 

Співвідношення валютних пар розраховується котируваннями, які встановлює міжнародний ринок. Спеціалісти IdeaBank розкажуть простими словами все, що необхідно знати.

Просто про конвертацію

Валюти, які існують у світі, мають різний ступінь конвертації. Передусім варто виокремити вільно конвертовані валюти, до яких належать долар, фунт стерлінгів, євро, єна та інші. Такі кошти можна обмінювати без жодних обмежень.

Друга категорія – неконвертовані валюти. Уряд країн ставить обмеження на їхній обмін. До них належать кубинський песо чи північнокорейська вона. Є також частково конвертовані валюти, серед яких китайський юань, індійська рупія.

Найбільшу цікавість становлять кошти, які вільно конвертуються. Зазвичай країни з такою валютою відрізняються:

  • стабільністю економіки та політичного устрою;
  • можливістю покупок товарів без тривалих оформлень;
  • мінімальною інфляцією;
  • великими золото-валютними резервами;
  • миттєвими розрахунками з іншими державами.

Саме в такі країни частіше за все приїжджають туристи, адже ця галузь тут також дуже розвинена.

Розрізняють готівкову та безготівкову конвертацію. Перший спосіб здійснюється за допомогою відділень банків, пунктів обміну або навіть банкоматів.

Другий варіант більш зручний, адже обмін можна робити в домашніх умовах за допомогою інтернет-банкінгу. Звісно, сама електронна карта повинна бути прив’язаною до платіжної системи країни, щоб отримати можливість виплат.

Варто також зазначити, що вигода такої операції залежить від кількох факторів. Наприклад, різні банки призначають різний курс або беруть за послуги різну комісію. Навіть час доби впливає, адже протягом дня динаміка валютних пар змінюється.

Як найвигідніше для себе конвертувати гроші?

Перед закордонною поїздкою необхідно отримати необхідну суму в грошах тієї країни, де плануєте відпочинок чи ділове відрядження. Корисно буде володіти такою інформацією, як:

  • остаточна сума після обміну;
  • поточний курс валют;
  • розмір комісії банку. 

Фінішний пункт – помножити свої кошти в гривнях на поточний курс, щоб дізнатися про кількість грошей, яка потрапить на картку (чи на руки). В багатьох банках є онлайн-конвертери, де враховуються комісія та інші особливості обміну.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024