За 5,6 мільйона замовили дослідження про недоцільність добудови «Нововолинської» шахти №10: чи збираються її закривати

30 Жовтня 2023, 12:25
За 5,6 мільйона замовили дослідження про недоцільність добудови «Нововолинської» шахти №10: чи збираються її закривати 421
За 5,6 мільйона замовили дослідження про недоцільність добудови «Нововолинської» шахти №10: чи збираються її закривати

Державне підприємство «Дирекція по будівництву об’єктів» провело тендер на розроблення техніко-економічного обґрунтування недоцільності добудови шахти №10 «Нововолинська». На це планують витратити 5,6 мільйона гривень. Подібний тендер відбувся ще торік, але підрядник «завалив» роботу. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» дізнався, чи справді копальню збираються закривати.

Шахта №10 «Нововолинська» – це єдина копальня, яку будували в незалежній Україні. Розташована вона поблизу села Поромів Володимирського району. Проєкт почали втілювати з 1989 року. В неї вже вклали кілька мільярдів гривень. Наразі, стан готовності об’єкта – приблизно 87,6%.

У 2011 році подивитися на шахту-довгобуд навіть приїжджала делегація з Китаю. Гості вивчали можливість добудови. Цей візит відбувся начебто в рамках домовленостей президента Януковича з Держбанком розвитку КНР. Але, схоже, співпраця з китайцями не вдалася.

З 2018 року будівництво шахти №10 призупинили, уряд почав виділяти кошти лише на утримання комплексу в безаварійному стані і зарплату. Щороку це приблизно 50 мільйонів гривень. Копальня потрапила в перелік майна, яке підлягає приватизації.

Шахту вже кілька разів виставляли на продаж. Востаннє – у серпні 2023-го. Проте, очевидно, поки не знайшлося охочих купити такий масштабний об’єкт.

Врешті торік ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» оголосило тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування недоцільності добудови шахти №10 «Нововолинська». Перемогу у ньому здобуло теж державне підприємство – Науково-дослідний, проєктно-конструкторський інститут вугільної промисловості «Укрндіпроєкт», яке за 5,6 мільйона гривень повинно було обґрунтувати доцільність чи недоцільність добудови копальні. Та, схоже, підрядник не впорався з завданням, бо у серпні 2023-го договір розірвали. В системі публічних закупівель «Prozorro» вказано, що через невиконання зобов’язань. Жодних проплат за договором не було.

У вересні «Дирекція по будівництву об’єктів» оголосила новий тендер на все той же проєкт. Цього разу підряд дістався столичній фірмі «Нафтогазмонтаж». До слова, її цінова пропозиція виявилася майже на 629 тисяч гривень вищою від конкурента на тендері і сягнула все тих же 5,6 мільйона. Договір наразі ще не опублікували.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до керівництва дирекції з запитаннями щодо цих тендерів і намірів згорнути проєкт. Там запевнили, що про закриття шахти наразі не йдеться.

«Спершу в документах було слово «доцільність». Але під час того, як міністерство подає акт на опрацювання, на погодження в Кабінет Міністрів, по дорозі воно має ще пройти, скажімо так, Мінекономіки, Мінфін, інші міністерства, які погоджують його. І от в одному з міністерств, а саме Мінфіні, його погодили із зауваженнями: змінити слово «доцільності» на «недоцільності». Це результату не змінює, просто оце слово таке, яке впадає в очі. Але технічне завдання і інші документи, вони як робилися, так і робляться. Зокрема, в технічному завданні там є розрахунок доцільності, тобто цим документом маємо вирішити подальшу долю цього об’єкта. Якщо доцільно і добудовуємо, то подаємо до Кабінету Міністрів відповідні розрахунки з урахуванням того, що вже є і що треба по сьогоднішніх цінах», – розповідає виконувач обов’язків головного інженера ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Костянтин Касянчук.

«Попередній директор Едуард Кукуяшний «вибив» паспорт підтримки цього підприємства. Він втримав це підприємство, не дав ні розкрасти, ні розпродати, ні віддати нікому нічого. Ми його (підприємство, – авт.) тримаємо безаварійним. Підприємство треба добудувати, здати його в експлуатацію для того, щоб зберегти робочі місця, щоб люди могли працювати, підприємство могло давати вугілля», – переконаний керівник ДП «Дирекція з будівництва об’єктів» Руслан Шатковський.

Нині копальню підтримують в нормальному стані 105 працівників. З них 29 шахтарів працюють під землею. Проєктна потужність копальні – 900 тисяч тонн вугілля на рік. Загалом, за підрахунками геологів, покладів біля нововолинської шахти вистачить на 40 років видобутку.

«Під добудовою розуміють запуск першої черги лави №1 з потужністю 450 тисяч тонн на рік вугілля, тобто готової товарної продукції. Для цього, згідно перерахунку, який відбувся у 2015 році, треба ще орієнтовно 2,8 мільярда. Але, знову ж таки, зважаючи на інфляцію і те, що минуло дев’ять років, як ви розумієте, це значно більше коштує», – каже Костянтин Касянчук.

У вересневому тендері щодо визначення розробника техніко-економічного обґрунтування був і другий учасник – вінницьке ТОВ «Пром-буд-проєкт», яке пропонувало виконати роботу дешевше від переможця на понад 600 тисяч гривень. Однак, його пропозицію відхилили.

«Інше підприємство, яке брало участь в торгах, не надало документи для підтвердження своєї спроможності надати такі послуги. І, згідно з законом, ми не маємо права його вибрати, як виконавця даних послуг», – пояснив виконувач обов’язків головного інженера ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Костянтин Касянчук.

Добудову шахти № 10 «Нововолинська» десятиліттями використовують у своїх піар-кампаніях місцеві політики. Зокрема, Ігор Гузь, який двічі обирався до Верховної Ради на мажоритарному окрузі, де частка гірників і членів їхніх родин серед виборців доволі велика. З трибуни він неодноразово  закликав добудувати копальню.

«На превеликий жаль, уряд не дивиться в цю сторону, тому бачите, системно виділяються ресурси на закриття фактично шахти. Я не змирився, але жодних дій з боку виконавчої влади я не бачу. Не бачу навіть спроб перезавантажити своє бачення з цього приводу», – прокоментував повідомлення про розроблення техніко-економічного обґрунтування недоцільності добудови шахти №10 «Нововолинська» Ігор Гузь.

Міністри енергетики, профільні вугільні чиновники й справді не бачили перспективи 10-ї шахти, мотивуючи це економічною невигідністю, а саме тим, що на Волині – низька якість вугілля. І його потрібно збагачувати, на що підуть додаткові гроші. До прикладу, на решті діючих копалень Нововолинська зольність вугілля сягає подекуди 50%. За словами Костянтина Касянчука, шахта №10 «Нововолинська» може видобувати вугілля значно кращої якості, зольністю від 25 до 36%. Щоправда, його не порівняти із донецьким антрацитом, який не потребує збагачення.

Поки шахти Донбасу працюють на державу-агресора, волинські копальні могли б частково закривати потреби в цьому виді палива, але їх поволі закривають. Шахта №10 «Нововолинська» чекає свого «вироку» щодо доцільності чи недоцільності завершення будівництва і, відповідно, фінансування проєкту.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024