Волинян запрошують на звірку щодо нарахування мінімального податкового зобов’язання

02 Листопада 2023, 17:09
Волинян запрошують на звірку щодо нарахування мінімального податкового зобов’язання 481
Волинян запрошують на звірку щодо нарахування мінімального податкового зобов’язання

Фізичні особи-землевласники та землекористувачі, які отримали податкові повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), можуть провести звірку з питань достовірності нарахувань у державних податкових інспекціях області за місцем своєї податкової адреси.

Для якісної звірки варто надати фахівцю податкової служби правовстановлюючі документи на землю, або копії договорів, що підтверджують відчуження чи передачу майна. Про це інформують волинські податківці.

Варто врахувати, що сплата МПЗ обов’язкова як для юридичних, так і фізичних осіб. Кошти сплачені у рамках МПЗ зараховують до бюджету громади, на території якої знаходиться земельний наділ.

На Волині актуальну інформацію щодо нарахування та сплати МПЗ можна отримати телефоном. Зокрема, платники податків, у яких виникають питання щодо нарахування МПЗ, можуть отримати необхідну інформацію за номером телефону 0996401637 у робочі дні відповідно до режиму роботи ГУ ДПС у Волинській області. 

З питань сплати МПЗ, зокрема щодо рахунків для зарахування коштів до бюджету, можна звертатися за номером телефону у Луцьку (0332) 777-106 у робочі дні відповідно до режиму роботи ГУ ДПС у Волинській області. 

Нагадаємо, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ).

Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Платниками у частині мінімального податкового зобов'язання є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.1 1 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024