«Укренерго» провело перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

03 Листопада 2023, 11:10
«Укренерго» провело перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами 340
«Укренерго» провело перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

В Україні вперше доступ до міждержавних інтерконекторів для експорту та імпорту електроенергії продали за європейськими правилами.

2 листопада відбулися добові спільні аукціони на продаж доступу до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі за напрямками Україна – Румунія та Румунія – Україна. Про це повідомляє «Укренерго».

Аукціони пройшли на платформі «Укренерго» одночасно для румунських та українських учасників ринку. День поставки – 3 листопада. Максимальна пропускна спроможність на експорт, яку була запропонована, склала 200 МВт, на імпорт – 400 МВт.

В результаті на експорт в денні та нічні години розподілена пропускна спроможність склала 60 МВт (100 МВт в окрему годину), а на імпорт – від 80 до 170 МВт в окремі години. За правилами аукціону, оскільки куплений обсяг потужності менше запропонованого, перетин був розподілений учасникам ринку безоплатно майже в усіх годинах доби.

Як проходять спільні аукціони між Україною та Румунією?

Аукціони з доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та Румунією будуть проводитися українською стороною щоденно з 10:15 до 11:00 на аукціонній платформі «Укренерго». День поставки – наступний після дня аукціону. Проведення лише добових аукціонів – вимога операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E.

Коли аукціон спільний для румунських та українських учасників – всі гравці приходять на один аукціон та купують доступ до всього міждержавного перетину на експортному та на імпортному напрямку. Після цього НЕК «Укренерго» віддає половину отриманого за перетин доходу оператору енергосистеми Румунії Transelectrica.

В чому різниця між спільними та односторонніми аукціонами?

Під час спільного аукціону всі учасники ринку на одному аукціоні конкурують за весь обсяг запропонованої до продажу пропускної спроможності міждержавного інтерконектора. Переможець аукціону купує право на перетин і для себе, і для свого контрагента в сусідній країні. Оператори енергосистем ділять доходи від продажу права доступу до інтерконекторів, переважно, навпіл.

Односторонні аукціони проходять в кожній країні окремо, графіки і умови не узгоджуються між операторами енергосистем сусідніх країн. Наприклад, аукціон проходить спочатку для українських гравців ринку електроенергії, а потім в сусідній країні для її учасників.

Після цього оператори систем передачі узгоджують розподілений обсяг. Доходи не діляться між операторами енергосистем. Такі аукціони проходять зараз між Україною та Польщею, Словаччиною та Молдовою як на експортному, так і на імпортному напрямках.

Коли будуть запроваджені спільні аукціони з Польщею, Угорщиною, Словаччиною?

«Укренерго» очікує, що спільні аукціони з цими країнами запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO в першому кварталі 2024 року. Українська сторона («Укренерго», НКРЕКП) виконала всі необхідні для цього умови та зараз очікуємо на рішення регуляторів країн-сусідів.

В чому перевага спільних аукціонів?

1.       Запровадивши європейські правила продажу доступу до міждержавних інтерконекторів, «Укренерго» фактично відновило торгівлю електроенергією з Румунією. У першому кварталі 2024 року очікують відновлення комерційних обмінів і з Угорщиною.

2.       Розподіл пропускної спроможності інтерконекторів на спільних аукціонах значно підвищує конкуренцію та прозорість формування ціни імпортованої або експортованої електроенергії. При односторонніх аукціонах гравці в одній країні не знають, скільки заплатили учасники аукціону в іншій. А вартість доступу до перетину – суттєва складова імпортної та експортної ціни.

3.        Спільні аукціони – значно простіші та швидші, дозволяють імпортерам та експортерам працювати ефективніше.

4.       Запровадження спільних аукціонів – виконання вимог ЄС щодо реформування українського ринку електроенергії.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024