На Закарпатті зафіксували понад сотню спроб незаконного ввезення «гуманітарки» на майже 20 мільйонів гривень

03 Листопада 2023, 14:08
Закарпатські митники зафіксували понад сотню спроб незаконного ввезення «гуманітарки» 465
Закарпатські митники зафіксували понад сотню спроб незаконного ввезення «гуманітарки»

У зоні діяльності Закарпатської митниці впродовж 10 місяців 2023 року зафіксували 101 спробу незаконного переміщення товарів серед гуманітарної допомоги, яку не декларували або подавали документи, що містять неправдиві відомості, на загальну суму 18,8 мільйона гривень.

Про це інформує Закарпатська митниця.

Серед предметів правопорушення – одяг, взуття, медичні препарати з вмістом психотропних та наркотичних речовин, продукти харчування та промислові товари тощо.

Зазначають, що фахівці управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці постійно здійснюють аналіз інформації про переміщення товарів гуманітарної допомоги через закарпатські пункти пропуску.

За їх результатами виявили значні обсяги безперервного ввезення, з дати введення правового режиму військового стану, транспортних засобів, які ввозили вантажівками гуманітарної допомоги або самі переміщувались як гуманітарка.

Такі товари були визнані гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги, відповідно до положень постанови уряду України (від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану».

Ретельно проаналізувавши документи, митники виявляли високий ризик направлення вантажів гуманітарної допомоги на адреси отримувачів без їх згоди, або без їх відома, використовуючи виключно реквізити організацій отримувачів гуманітарної допомоги, що знаходяться у відкритому доступі.

Це, своєю чергою, могло призвести до використання товарів гуманітарної допомоги не за призначенням, або ненадходження таких товарів до осіб, які її дійсно потребують. На сьогодні таких випадків вже зафіксували 73.

При наявності певних критеріїв ризику, з метою перевірки відомостей, що заявляють у деклараціях водії транспортних засобів, Закарпатська митниця звертається до кінцевих отримувачів з метою підтвердження ними отримання відповідних товарів.

При необхідності, здійснює інформування правоохоронних органів Закарпатської області та направляє запити на адреси іноземних відправників чи дарувальників товарів гуманітарної допомоги.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024