На словацько-українському кордоні – черги: яка причина

16 Листопада 2023, 17:14
На словацько-українському кордоні – черги: яка причина 578
На словацько-українському кордоні – черги: яка причина

Близько 900 автомобілів було станом на 8:00 16 листопада перед пунктом пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород» на в'їзд в Україну.

Про це «Суспільному» розповів виконувач обов'язків заступника начальника Закарпатської митниці Василь Татош. За його словами, такі дані їм надіслали словацькі колеги.

Володимир – далекобійник. Чоловік перетнув словацько-український кордон через пункт пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород». Каже, що стояв у черзі чотири доби. Раніше їздив через Польщу.

«Наші машини по тижнях простоювали, тому мене відразу направили сюди. Я стояв у Собранці (Словаччина), бо вони у села не пускають, а пускають тільки туди, де вільне місце. Ми на дорозі стоїмо, до села дійшли й машини зупинили, через село пройшли й знову поставали в полі. Якось так», –  розповів чоловік.

За даними словацьких митників, близько 900 автомобілів було перед пунктом пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород» станом на 8:00. За словами виконувача обов'язків заступника начальника Закарпатської митниці Василя Татоша, пропускна спроможність пункту пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород» обмежена і вони не можуть прийняти всі 900 транспортних засобів за одну добу.

«За цей тиждень ми досягли пропускної спроможності шляхом перерозподілу особового складу до 250 транспортних засобів на в’їзд в Україну. Це є пікове навантаження для цього пункту пропуску. Разом зі словацькими колегами є домовленість і ми якраз обробляємо таку кількість транспортних засобів. За минулу добу пропустили 243 транспортні засоби. З понеділка по четвер цього тижня, і така ж ситуація з понеділка по четвер минулого, була пропускна спроможність 140-150 транспортних засобів», – каже чоловік.

Василь Татош пояснив причину утворення черг на пункті пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород».

«Пов'язана ця ситуація із бойкотом польських перевізників польсько-українського кордону й пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Пов'язана з блокуванням руху вантажівок, саме через це склалася наразі така досить критична ситуація і перед пунктом пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород». Оскільки цей пункт пропуску – найближчий КПП до польсько-українського кордону, то саме тому перевізники обрали його на в'їзд в Україну. Не так далеко є пункт пропуску «Загонь-Чоп» для вантажного автомобільного транспорту, де набагато більша пропускна спроможність», – зазначив Василь Татош.

«Суспільне» звернулося за коментарем до Чопського прикордонного загону, на ділянці відповідальності якого є пункт пропуску «Вишнє-Нємецьке – Ужгород».Там повідомили, що наразі пропуск здійснюють у штатному режимі. Прикордонні наряди оформлюють на в'їзд в Україну стільки автомобілів, скільки в'їжджають зі Словаччини.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024