Де в Україні найдорожча та найбільш доступна подобова оренда житла

29 Листопада 2023, 12:15
Де в Україні найдорожча та найбільш доступна подобова оренда житла 445
Де в Україні найдорожча та найбільш доступна подобова оренда житла

В Україні зібрали підбірку з топ-5 міст України, у яких найдорожча та найбільш доступна подобова оренда однокімнатної квартири.

Такі дані повідомила платформа OLX Нерухомість.

За даними платформи, найдорожча оренда плата за добу у місті Новомосковськ у Дніпропетровській області – 987 гривень. На другому місці рейтингу населених пунктів із найдорожчою орендою знаходиться місто Ужгород Закарпатської області, де за добу в середньому доведеться заплатити – 962 гривні. У місті Словʼянськ, що на Донеччині за оренду однокімнатної квартири в середньому доведеться віддати 940 гривень. Наступним у підбірці міст з найдорожчою орендою – Мукачево у Закарпатській області, де середня ціна оренди складає 905 гривень за добу. І замикає рейтинг – Ізмаїл на Одещині, вартість подобової оренди однокімнатної квартири – 828 гривень.

Про те, чому у рейтинг замість очікуваних міст мільйонників та столиці потрапили невеликі міста, деякі з яких знаходяться у відносній близькості до фронту, відповіла керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомість Оксана Остапчук.

«Вартість житла у будь-якій області визначає перш за все попит. Якщо ми подивимось співвідношення кількості оголошень про подобову оренду та відгуків на них у містах, які зазначені у рейтингу, то попит перевищує пропозицію у десятки разів. Від того і відносно висока ціна оренди. Наприклад, у Словʼянську кількість відгуків на оголошення перевищує кількість пропозицій у 40 разів. З того, що відомо – орендарями тут здебільшого виступають волонтери, фотографи, журналісти, військові. Тож «заселення» тут постійні та циклічні, тому ціна відповідно висока», – зазначила Оксана Остапчук.

За її словами, в Ізмаїлі та ж історія – перевищення попиту над пропозицією сягає позначки в 30 разів. Це найбільший показник по всій Одеській області та Одесі зокрема. Саме Ізмаїл у період великого внутрішнього переміщення осіб та евакуації населення (березень-квітень 2022 року) мав аномальні показники попиту на фоні інших населених пунктів цього регіону.

В той час кожне оголошення подобової оренди в Ізмаїлі мало понад 150 унікальних відгуків за місяць, що в десятки або й сотні разів більше, ніж в інших містах Одеської області.

До того ж в Ізмаїлі знаходиться великий морський торговельний порт, що також впливає на попит, як і розташування близьке до кордону одразу з двома країнами – Молдовою та Румунією.

У Новомосковську, де за даними найдорожча подобова оренда, попит перевищує пропозицію у 87 разів. Інтерес до цього міста в українців найбільший серед цього регіону, тому тут частково повторюється ситуація з Ізмаїлом. Адже на початку повномасштабного вторгнення місто мало аномальні показники попиту в Дніпропетровській області – від 250 (квітень 2022) до 540 (липень 2022) унікальних відгуків на одне оголошення про подобову оренду за місяць.

Хоч зараз співвідношення попиту до пропозиції знаходиться на нижчому рівні, минулий досвід і поточна лідируюча позиція серед усіх інших населених пунктів Дніпропетровщини дає поштовх до встановлення орендодавцями найвищих цін на подобову оренду в цьому регіоні.

«Щодо Ужгорода та Мукачево, то тут все очевидно: на високий попит і, як наслідок, ціни на оренду, впливає відносна безпечність регіону, близькість до західного кордону та відсутність в Закарпатській області комендантської години», – наголосила Оксана Остапчук.

Щодо рейтингу топ-5 населених пунктів із найбільш доступною подобовою орендою однокімнатної квартири, то за даними OLX Нерухомість до них можна віднести такі населені пункти: Суми (середня вартість оренди за добу – 618 гривень), Харків (середня вартість оренди за добу 532 гривні), Чорноморськ на Одещині (середня ціна подобової оренди житла – 630 гривень), Конотоп на Сумщині (середня вартість оренди – 492 гривні) та місто Миргород на Полтавщині (середня ціна подобової оренди – 474 гривні).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024