Нацбанк скасував всі обмеження на продаж готівкової валюти населенню

01 Грудня 2023, 10:07
Нацбанк скасував всі обмеження на продаж готівкової валюти населенню 364
Нацбанк скасував всі обмеження на продаж готівкової валюти населенню

Національний банк України зняв всі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

Про це інформує пресслужба НБУ.

За оцінками НБУ, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку.

Нагадаємо, що до цього обсяг можливого продажу готівкової валюти для кожного банку визначався як сума декількох складових (зокрема, залишок готівкової валюти в банках станом на 13 квітня 2022 року, обсяг перевищення між купівлею – продажем готівкової валюти й 120% від обсягу купленої безготівкової валюти у населення).

Також дозволили Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування / компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних зі здійсненням таких операцій.

Це зробили для забезпечення можливості страхування ризиків під час збройної агресії РФ проти України з метою гарантування безпеки судноплавства, сприяння стабільності морських перевезень, забезпечення сталого експорту української продукції через порти України.

У змінах також передбачили можливість використання ЕКА акредитивної форми розрахунків. Відповідні операції здійснюватимуть з метою реалізації вимог постанови Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2023 року № 1140 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для гарантування безпеки судноплавства та сприяння стабільності морських перевезень».

Окрім того, розширили перелік послуг, для оплати яких дозволили здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії Росії проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України. До відповідного переліку додали супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування / реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невіддільною частиною.

Також дозволили оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема: оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024